ONDERWIJS

Ruim 600 euro, maar wel vrijwillig: kleine groep basisscholen in de regio vraagt exorbitant hoge ouderbijdrage

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
Basisscholen zijn vrij in het bepalen van de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. Dat leidt tot flinke uitschieters in de regio. Rijnmond bracht de ouderbijdragen van boven de 300 euro in kaart. Aanvoerder van de lijst: Quadratum Hoogbegaafden Onderwijs, 1500 euro per jaar, per kind.
Ieder kind heeft recht op hetzelfde basisonderwijs in Nederland. Toch blijkt in de praktijk dat een kleine groep basisscholen zich daaraan onttrekt door een significant hogere ouderbijdrage te vragen. Van die ouderbijdrage worden mooiere lesmaterialen besteld, werkweken en uitstapjes georganiseerd. De bijdrage is vrijwillig, te meer sinds vorig jaar bij wet verboden is om de kinderen waarvan de ouders geen bijdrage betalen niet te laten meedoen met uitjes.
Niets aan de hand dan toch? Je kunt in de praktijk met jouw kind naar een school met een hogere ouderbijdrage en gewoon niet meebetalen. Guido Walraven (coördinator Kenniscentrum Gemengde Scholen) zegt dat het in de praktijk toch anders gaat. “De school zegt dat de bijdrage vrijwillig is, maar de vraag is of ouders met minder geld zich er thuis voelen. Veel ouders voelen zich dan een buitenstaander en kiezen voor een school waar ze de bijdrage wel kunnen betalen, zonder een beroep te doen op een uitzonderingsregeling.”

Ouderbijdragen boven de 300 euro* in de regio Rijnmond

10. Rudolf Steiner, Krimpen aan den IJssel

300 euro

9. Rudolf Steiner, Prinsenland

300 euro

8. Vrije School West

Staffel (inkomensafhankelijk). Met een inkomen tot 21.000 euro betaal je 100 euro, vanaf dan geldt een staffel oplopend van 275 tot 450 euro

7. Rotterdamse Montessorischool

Met een inkomen tot 18.000 euro betaal je 136 euro, vanaf dan geldt een staffel oplopend van 282 tot 500 euro. Vanaf het vierde kind en verder: 80 euro.

6. Vrije School Vredehof

Met een inkomen tot 20.000 euro betaal je 200 euro, vanaf dan geldt een staffel oplopend van 350 tot 650 euro

5. Van Oldenbarneveltschool

380 euro

4. Dordtse Vrije School

400 euro voor het eerste kind, 300 euro voor het tweede kind en 200 euro voor het derde kind

3. Kralingse School

690 euro

2. Montessorischool Kralingen

830 euro

1. Quadratum Hoogbegaafden Onderwijs

1500 euro

Gemiddelde in Nederland

De gemiddelde ouderbijdrage in heel Nederland ligt op 75 euro per school. Veel scholen zitten daar nog een stuk onder waarbij sommige scholen er zelfs voor kiezen geen bijdrage meer te vragen. Zo heeft de overkoepelende vereniging Nestas besloten om de bijdrage helemaal af te schaffen en zo meer gelijkheid te creëren op scholen.
Toch kiezen negen scholen in onze regio voor een significant hoge bijdrage. Waarom? Dit zegt Martijn van Ackooij, directeur van de Dordtse Vrije School: “De Vrije School heeft nu eenmaal een breder lesaanbod. De grootste post gaat naar vakdocenten Euritmie, een les met pianobegeleiding, waarop we bewegen, houtbewerking, handvaardigheid en toneel. Ook vieren we acht jaarfeesten per jaar met de ouders en hebben we alleen houten meubelen. We gebruiken daarnaast alleen maar duurzame lesmaterialen zoals krijt, bijenwas en geven bijvoorbeeld handwerklessen, waarvoor wol nodig is.”
We hebben een breder lesaanbod en gebruiken alleen maar duurzame lesmaterialen.
Directeur Martijn van Ackooij
Ook de directeur van de Rotterdamse Montessorischool Jennyfer van Leeuwen (staffel oplopend tot 500 euro) geeft aan dat het meeste geld gaat naar muziekles en cultuurlessen, ook buiten de schooldeuren. Ook zit in het bedrag een jaarlijkse werkweek voor alle kinderen besloten en de kosten voor het overblijven. “De bijdrage is niet verplicht. We hebben ook ouders die de bijdrage niet betalen. Maar ik denk dat 90 procent van de ouders het volledige bedrag wel betaalt. Ouders staan achter onze lesmethode en willen daar graag extra voor betalen.”

'Kinderen niet uitgesloten'

Van Ackooij geeft aan dat al bij het kennismakingsgesprek wordt aangegeven dat ze een ander type onderwijs aanbieden en dat dat meer geld kost. “Op onze school is er net zo veel aandacht voor vormtekenen als voor rekenen, en net zo veel aandacht voor schilderkunst als voor taal. De bijdrage is wel echt vrijwillig, als ouders deze niet willen betalen, dan sluiten we kinderen niet uit. Op termijn zou het wel kunnen betekenen dat we gaan snijden in ons aanbod.”
De ouderbijdrage is altijd vrijwillig en alle kinderen doen aan alle activiteiten mee. Niemand wordt uitgesloten.
Directeur Ernstjan Cooiman
Sommige scholen maken de hoogte van de ouderbijdrage afhankelijk van het inkomen van de ouders. De Rotterdamse Montessorischool bijvoorbeeld, net zoals de Vrije School Vredehof, met een bijdrage oplopend tot 650 euro. Directeur Ernstjan Cooiman van Vredehof: “En ik vraag heus geen loonstrookjes. Het is meer een indicatie van wat passend is. De ouderbijdrage is altijd vrijwillig en alle kinderen doen aan alle activiteiten mee. Niemand wordt uitgesloten. We willen van het imago af dat er voor alle kinderen een hoge ouderbijdrage gevraagd wordt. Daar hebben we misschien nog een slag te maken, want het is erg belangrijk dat iedere ouder zich welkom weet op onze school. En daarbij, ouders dragen ook op een andere manier bij aan onze school, indien ze daar ruimte en tijd voor hebben.”
Walraven: “Een staffel is een begin, het laat zien dat je welkom bent als ouder, ongeacht inkomen. Het principe van draagkracht maakt het in zekere zin democratischer. Dat lijkt me voor nu in ieder geval een goede tussenweg voor de scholen die een hogere ouderbijdrage vragen.”
*Bedragen zijn gebaseerd op informatie uit schoolgidsen, websites of informatie vanuit ouderbrieven of begrotingen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl