KUNST

Dit vier meter hoge beeld verwelkomt reizigers voor Rotterdam Centraal

Moments Contained gaat over het gevoel weggezet te worden als ‘de ander’.
Moments Contained gaat over het gevoel weggezet te worden als ‘de ander’. © Fotobewerking Rijnmond
Het metershoge beeld van een jonge zwarte vrouw in trainingsbroek komt te staan op het Stationsplein. Het bronzen object is een cadeau aan de stad Rotterdam van een filantropische stichting. Het is bijna vier meter hoog, en gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J. Price. Op 2 juni wordt het werk officieel onthuld.
Het beeld draagt de naam Moments Contained, ofwel: vastgelegde momenten. De jonge vrouw van kleur heeft een knotje en is gekleed in een trainingsbroek, t-shirt en Nikes. Het is straks het eerste beeld van de beeldenroute door de stad, die van het Stationsplein langs het beeldenterras aan de Westersingel loopt, om uiteindelijk te eindigen in Rotterdam-Zuid.

'Vaak beelden van machtige mannen'

Thomas J Price (Londen, 1981) staat bekend om zijn grote bronzen beelden van hedendaagse figuren die hij ‘everymen’ en ‘everywomen’ noemt. Moments Contained gaat over het gevoel weggezet te worden als ‘de ander’.
"Ik heb mijn werk vaker in de openbare ruimte geplaatst", zegt Price. "Ik hou ervan dat het mensen bewust maakt van de dingen die ons al eeuwen, duizenden jaren omringen. Vaak beelden van machtige mannen. De schaal van het werk is er om onze huidige opvattingen over kunst in de buitenruimte uit te dagen, wie mag gezien worden? Wie moet er vertegenwoordigd worden?”
Nieuw beeld Rotterdam CS

Vrouwendag

Dat juist vandaag op Internationale Vrouwendag bekend wordt gemaakt waar Moments Contained komt te staan, is geen toeval. Het is het tweede beeld dat Droom en Daad aan de stad Rotterdam schenkt in het kader van deze dag. Twee jaar geleden werd op het beeldenterras aan de Westersingel De Vlecht van Kalliopi Lemos onthuld. Het beeld van een afgesneden vlecht is te beschouwen als een activistisch gebaar, een daad van verzet.
Het beeld 'Moments contained' van Thomas J. Price
Het beeld 'Moments contained' van Thomas J. Price © Droom en Daad

Droom en Daad

De gever is de filantropische stichting Droom en Daad, opgericht door de steenrijke Rotterdamse handelsfamilie Van der Vorm. De familie werd rijk door de handel in kolen en was eigenaar van de Holland Amerika Lijn (HAL).
Nadat de HAL in 1989 voor meer dan een miljard gulden werd verkocht, startte de familie een investeringsmaatschappij dat belangen nam in zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven. HAL Investments is bijvoorbeeld eigenaar van Boskalis en grootaandeelhouder van Vopak en SMB Offshore.
De stichting van de familie investeert in veel andere projecten in de stad, zoals de renovatie van Het Park. Vorige week werd bekend dat Droom en Daad het voormalige graanpakhuis van Provimi op Katendrecht wil ombouwen tot een prestigieus centrum voor dans, het Danshuis.
Het beeld van Price wordt op 2 juni onthuld. Onder andere burgemeester Aboutaleb en staatssecretaris Gunay Uslu zijn daarbij aanwezig.
Moments Contained staat in ieder geval de komende vijf jaar op het Stationsplein. Na deze periode volgt een evaluatie van deze locatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl