LOKAAL

Architectuur Maand krijgt drijvend festivalhart in Maashaven

© OPEN Rotterdam
Drie drijvende bakken in de Maashaven gaan het hart vormen van de Rotterdam Architectuur Maand. De locatie is volgens organisator Barbara Luns vooral gekozen omdat hier komende zomer het festival Zomer op Zuid wordt gehouden. Met de Architectuur Maand wordt dat festival in juni geopend.
Het festivalhart bestaat uit drie drijvende bakken. Bezoekers kunnen daarin naar lezingen, films en andere evenementen. Eén bak staat in het teken van urban sports. Barbara Luns vertelt bij OPEN Rotterdam dat daarvoor gekozen is omdat Rotterdam een ontmoetingsplek is voor urban sporters: “Rotterdam heeft veel plekken die de stad eigen maken en dat is interessant voor urban sporters. Dit is zo’n nieuwe plek. Wij vinden het als organisatie heel belangrijk hoe het eruit komt te zien, omdat we ook zo’n plek willen realiseren in het nieuwe Nelson Mandela stadspark.”

Freerunning

In de drijvende bakken kunnen bezoekers verschillende sporten beoefenen, zoals calisthenics. Daarbij train je vooral met je eigen lichaamsgewicht. Ook kan men freerunning beoefenen, dit is een sport waarbij je zo sierlijk mogelijk van het ene naar het andere obstakel springt. De bakken zijn met elkaar verbonden door een loopbrug. Het drijvend hart is een concept van het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen en de urban sports bak wordt ingericht in samenwerking met ontwerper en freerunner Onur Eren.

Culturele rijkdom

Volgens Barbara is de Maashaven als locatie gekozen om meerdere redenen. De belangrijkste reden is het festival Zomer op Zuid: “Wij werken samen met verschillende makers en culturele programmeurs van Zuid. De Rotterdam Architectuur Maand krijgt de eer om Zomer op Zuid te openen.” Tijdens Zomer op Zuid zullen bezoekers van juni tot en met september de culturele rijkdom van Zuid in zijn volle omvang en veelzijdigheid beleven."

Nelson Mandela stadspark

Met het drijvende festivalhart wil de organisatie een brug slaan tussen de verschillende ontwikkelingen die spelen rondom de Maashaven, zoals het nieuwe Nelson Mandela stadspark. Dit park is op dit moment in ontwikkeling en moet zo’n tien voetbalvelden groot worden. “Het Nelson Mandelapark is een investering door de gemeente Rotterdam. Het park zal pas over vijf jaar klaar zijn, maar het is interessant om het park nu al samen met de stad wat meer vorm te geven.”

Leuke ervaring

De Rotterdam Architectuur Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland en gaat over de toekomst van Rotterdam. Iedere editie is er een nieuwe locatie voor het festivalhart. Het festival is toegankelijk voor iedereen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur. “Het festival trekt voornamelijk mensen die een leuke ervaring hebben met de architectuur. Het is een unieke kans om een hele andere maat en schaal te ervaren”, besluit Barbara.
Dit verhaal komt van onze mediapartner OPEN Rotterdam