ROTTERDAM

Meer grof geweld door jongere minderjarigen: Rotterdam krijgt miljoenen om kwetsbare jeugd uit de criminaliteit te houden

Uithalers op de Maasvlakte (archieffoto)
Uithalers op de Maasvlakte (archieffoto) © Rijnmond
De gemeente Rotterdam krijgt de komende tien jaar met terugwerkende kracht ruim tien miljoen euro per jaar van het Rijk om jongeren voor een criminele carrière te behoeden. Er komen zo'n vijftig medewerkers bij voor het offensief tegen jeugdcriminaliteit. Die gaan in Delfshaven en Rotterdam-Zuid aan de slag.
Volgens de gemeente neemt de jeugdcriminaliteit in Rotterdam af, maar worden jongeren die wél over de schreef gaan, steeds gewelddadiger. "Er is sprake van een zorgwekkende trend: grof geweld door steeds jongere minderjarigen", schrijft de gemeente. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: "We maken ons de grootste zorgen om jongeren die in armoede en een onveilige thuissituatie opgroeien. Kinderen die van niemand het goede voorbeeld krijgen."

Excessief geweld

Uit cijfers blijkt dat het aantal stijgt van (jonge) minderjarigen, meisjes en vrouwen die crimineel worden en zich schuldig maken aan soms excessief geweld. Ze houden zich bezig met drugshandel en drugsproductie en met cybercriminaliteit, lopen met wapens op zak en worden ingezet voor het uithalen van drugs in de haven. Zo werden in 2021 400 jongeren tussen de 12 en 26 jaar verdacht van drugsdelicten.

Preventie en gezag in Rotterdam-Zuid en Delfshaven

De straatcultuur werkt volgens de gemeente "als katalysator voor strafbaar gedrag". Met het extra geld wil ze fors inzetten op het voorkomen dat jongeren zich op het criminele pad begeven, ofwel preventie. Hier gaat de komende drie jaar ruim 7,5 miljoen euro naartoe. De tweede poot waarop wordt ingezet, is gezag: criminele carrières in de kiem smoren. De bijdrage van het kabinet valt binnen het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en wordt daar ingezet. Ook is voor Delfshaven geld aangevraagd bij het Rijk, omdat daar dezelfde problemen spelen.

Scholen en speciale preventieteams

De jongeren zullen worden benaderd via scholen en met zogeheten Preventie Interventie Teams die kwetsbare gezinnen helpen met de opvoeding , (mentale) gezondheid en financiële problemen. Jongeren vanaf 18 jaar die geen werk of een diploma hebben krijgen trainingen aangeboden van city stewards om hun leven weer op de rit te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl