ROTTERDAM-ZUID

Gratis kinderopvang en hulp bij schulden: dit kunnen Rotterdammers op Zuid de komende vijf jaar verwachten

Afrikaandermarkt
Afrikaandermarkt © Rijnmond
Elf jaar geleden is het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) in het leven geroepen om de leefbaarheid op Rotterdam-Zuid te verbeteren. Woensdag werden de plannen voor de komende vijf jaar gepresenteerd. "Het doel is dat iedereen zich medeverantwoordelijk voelt voor Zuid."
De afgelopen tien jaar lag de nadruk voornamelijk op het verbeteren van wonen, werk en onderwijs. De komende vijf jaar komt er meer aandacht voor veiligheid en hulp bij een kwetsbare thuissituatie. Directeur Marco Pastors van het NPRZ en wethouder Tim Versnel vertellen in het kort over een deel van de omvangrijke plannen van de komende vijf jaar. "We gaan erop vooruit. Maar er is nog ontzettend veel te doen”, zegt NPRZ-directeur Marco Pastors.

Wonen

Pastors: "De woningvoorraad is een deel van het probleem. Het ligt niet aan de mensen maar aan de woningen. We gaan per wijk bekijken wat er nodig is. We gaan ervoor zorgen dat mensen met middeninkomens ook in de stad gaan wonen door middelkoop en middenhuur aan te bieden.” Daarbij houdt het NPRZ er rekening mee dat zogenoemde 'sociale stijgers' - mensen die er iets op vooruitgaan en meer zijn gaan verdienen - dan wel uit hun sociale huurwoning kunnen, maar ook weer niet direct geld hebben voor het duurdere deel van het middensegment. Er wordt dus goed naar betaalbare middensegment-woningen gekeken.

Werk

Versnel: "Op Zuid zie je nog steeds dat er gemiddeld meer mensen afhankelijk zijn van de bijstand. Daar willen we de komende jaren een grote slag in slaan. Veel werkgevers zijn niet bereid om werknemers een volledig minimumloon te betalen. Als gemeente kunnen we dat bijleggen en dat gaan we ook doen."
Het NPRZ is een samenwerkingsverband tussen het Rijk, Gemeente, woningcorporaties, politie, justitie, zorginstellingen en schoolbesturen. Het project is in 2012 gestart en heeft een duur van 20 jaar. Het doel is om de kwaliteit van leven op Rotterdam-Zuid naar het niveau van de G4 (vier grootste steden van Nederland) te tillen.

Onderwijs

Volgens Pastors komen veel kinderen met een achterstand op de basisschool. "Daarom van we concreet werken aan gratis kinderopvang van nul tot vier voor Rotterdammers in de bijstand.”

Veiligheid

Drugscriminaliteit is een groot probleem op Zuid. “We moeten het voor jongeren aantrekkelijk maken om een ander pad te nemen. We gaan goede opleidingsmogelijkheden en baangaranties aanbieden zoals in de techniek waar ook veel geld te verdienen is."

Thuis

In Rotterdam-Zuid leven relatief veel mensen in armoede, er zijn veel gezinnen met schulden, meer mensen met een verstandelijke beperking, met problemen, stress en dus met flinke uitdagingen in het dagelijks functioneren. Daarom wil het NPRZ investeren in een stabiele thuissituatie. Wethouder Tim Versnel: “We gaan schuldverlening beter bereikbaar maken en de wachtlijsten voor wijkteams wegwerken.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl