Ademhalingsproblemen bij zwemmers in Flakkees bad 'De Staver'

De kwaliteit van de lucht en het water in zwembad De Staver in Sommelsdijk is al jaren extreem slecht. Dat zegt het bestuur van zwemvereniging De Schotejil. De leden geven aan gezondheidsklachten te hebben.

Begin dit jaar moesten er twee kinderen naar de huisartsenpost worden gebracht vanwege ernstige benauwdheid. “De beheerder van de Staver heeft verzuimd deze calamiteit bij de inspectie te melden terwijl dit wel verplicht is. De moeder van één van de zwemmers heeft dit vervolgens alsnog gedaan”, vertelt bestuurslid John Albrechts van De Schotejil. 

In mei was het tijdens het wekelijkse zwemuurtje voor bewoners van de Zuidwester zo benauwd in het zwembad dat een aantal zwemmers last kreeg van ademhalingsproblemen en het zwembad vroegtijdig moest verlaten. 

Trichlooramine


De zwemvereniging heeft zelf een laboratorium ingeschakeld om de water- en luchtkwaliteit te laten testen. Albrechts: “In het bijzonder werd de hoeveelheid trichlooramine gemeten. Dit is een giftige stof die vrijkomt in zwembaden waar chloor gebruikt wordt als desinfectiemiddel. De meting is verricht boven het wateroppervlak, de plaats waar zwemmers ademhalen tijdens hun training. De uitslag was alarmerend.”

Reactie beheerder


De beheerder van De Staver, de Stichting Sport&Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO) is bekend met de klachten en zegt ze serieus te nemen. Lesly Wolters belooft alles in het werk te stellen om dit op te lossen. Er zijn onder meer filters vervangen. Maar de klachten bij de zwemleden houden aan.

Zijn de zwemmers nog wel veilig? Wolters kan dat "in zoverre garanderen dat ik me moet scharen achter de specialisten en die hebben nog niet aangegeven dat zwemmers gezondheidsrisico's lopen. En daar ben ik toch ook van afhankelijk. Ik ben geen chemicus."

De Omgevingsdienst zegt dat het zwembad niet in overtreding is. Het probleem zou bij recreatieve zwemmers sowieso niet spelen, omdat het dan rustiger is in het bad en zij een kleinere inspanning leveren. Het zijn de intensieve sporters van de zwemvereniging die de meeste problemen melden.

De kritiek op het sportklimaat in het bad wordt de zwemvereniging niet in dank afgenomen. Het bestuur van de Schotejil zegt medegedeeld te hebben gekregen van de SRGO dat ze overwegen de club geen nieuw huurcontract aan te bieden voor 2018 als ze niet stoppen met klagen. Dat zou per 1 januari het einde van de zwemvereniging betekenen. 

Deel dit artikel: