nieuws

PVV trekt Rotterdamse lijsttrekker na een dag terug

De PVV vervangt al na een dag de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Géza Hegedüs werd donderdag nog bij de Rotterdamse Essalam moskee door Geert Wilders gepresenteerd als het lokale boegbeeld van de partij.
De 54-jarige politiek onervaren Hegedüs wordt van de lijst gehaald, omdat 'wij kennis hebben genomen van nieuwe, ons niet bekende informatie rondom lijsttrekker Géza Hegedüs' , zo heeft PVV-leider Wilders getwitterd.

Holocaust


De 'antifascistische onderzoeksgroep Kafka' bracht vrijdag naar buiten dat Hegedüs in 2014 de omstreden historicus David Irving op Facebook feliciteerde met diens verjaardag, met de toevoeging 'You really have my respect'.
Irving heeft in 2006 een gevangenisstraf van drie jaar uitgezeten voor het ontkennen van de Holocaust.

Alt-right


Ook zou Hegedüs volgens Kafka en de Volksrkrant nauwe banden hebben met Erkenbrand. Dit extreenrechtse studiegenootschap wordt gezien als de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordiging van de Amerikaanse alt-right-beweging
In een podcast van Erkenbrand zegt Hegedüs stapje voor stapje te willen toewerken naar een etnostaat van etnische Nederlanders.
"Alle Mohammedanen en niet-blanke Nederlanders moeten uitgezet worden, zo nodig met dwang", aldus Hegedüs in de podcast.

Rassen


In andere podcasts van Erkenbrand hekelt Hegedüs de PVV.
"Bij de PVV wordt alles afgeschoven op de islam. Wat mensen vergeten: het gaat om diverse rassen, om diverse etnische groepen, de subrassen. Daar ligt het werkelijke probleem."
Tegelijk met Hegedüs werd donderdag Marjan Gonsalvez gepresenteerd als de nummer twee van de PVV-kieslijst. Zij heeft eerder namens Leefbaar Rotterdam in de politiek in IJsselmonde gezeten.
Het is nog niet duidelijk of zij een plaats naar boven opschuift: Wilders twitterde ook dat hij volgende week de opvolger van Hegedüs bekendmaakt.