OVERVAL

VIDEO: Drie Rotterdamse tieners voor mislukte overval opgepakt na grote klopjacht in Rijsbergen

Bij een rotonde knalde de vluchtauto op een voorganger. Hier stapten drie mannen uit en gingen ze er te voet vandoor.
Bij een rotonde knalde de vluchtauto op een voorganger. Hier stapten drie mannen uit en gingen ze er te voet vandoor. © Perry Roovers/SQ Vision
De politie heeft na een massale klopjacht in Rijsbergen drie Rotterdammers aangehouden voor een mislukte overval op een Belgische wapenhandelaar. Tientallen agenten grendelden het Brabantse dorpje van de buitenwereld af en losten waarschuwingsschoten. Bewoners werden opgeroepen binnen te blijven. Aan het begin van de avond waren de twee Rotterdammers van 19 en eentje van 16 opgepakt.

Kogels op straat

De drie Rotterdammers stappen rond 17:15 uur met een getrokken vuurwapen de winkel van de wapenhandelaar in het Belgische Nieuwmoer binnen. Volgens de Belgische justitie ontstaat een vechtpartij, waarna de overvallers weggaan zonder buit.
De Rotterdammers scheuren daarna de grens over richting Rijsbergen, iets minder dan 20 kilometer verderop. Onderweg gooien ze volgens Omroep Brabant in Zundert bijna 40 kogels op straat.
Eenmaal in Rijsbergen aangekomen, laten de overvallers na een botsing op een rotonde met een andere auto hun grijze Ford Ka achter op de Antwerpseweg, en rennen weg. De politie lost waarschuwingsschoten, waarop een van twee verdachten van 19 blijft staan en kan worden gearresteerd. De andere twee rennen door.

Kliko container

Daarop start de klopjacht. Zo'n 70 agenten sluiten het Brabantse dorpje af voor de buitenwereld; in- en uitgaand verkeer wordt gecontroleerd. Inwoners krijgen het advies binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten omdat de Rotterdammers vuurwapengevaarlijk zijn.
De twee verdachten springen tijdens hun vlucht door achtertuinen. Die informatie wordt dan weer gedeeld met de politie. Tijdens de vlucht valt een van de Rotterdamse tieners in een zwembad.
Inwoners van Rijsbergen kregen het advies om binnen te blijven.
De tweede verdachte van 19 kan aan het begin van de avond aangehouden worden in de Gommersstraat. De Rotterdammer is daarbij gebeten door een politiehond. Een buurtbewoner vertelt aan Omroep Brabant dat de man zich had verstopt in een kliko afvalcontainer.

Drones

Tientallen agenten hebben nog een paar uur gezocht naar de minderjarige overvaller en daarbij is volgens Omroep Brabant een aantal drones ingezet. Dat levert allemaal niets op, waarop de politie laat weten de zoekactie te stoppen en te vertrekken.
Kort daarna weten achtergebleven politiemensen in burger de 16-jarige jongen alsnog op te pakken.

Falend communicatiesysteem

De politievakbond ACP heeft naar eigen zeggen klachten ontvangen over de gebrekkige werking van het communicatiesysteem C2000 tijdens de klopjacht.
De communicatie valt weg vanaf het moment dat agenten uit de auto stappen om achter de Rotterdammers aan te rennen, zegt de ACP tegen De Telegraaf. Ze krijgen over de portofoon geen informatie meer en kunnen die ook niet delen met de meldkamer. Dit levert levensgevaarlijke situaties op, aldus de politiebond.
"Het is wachten op een ernstig incident. Tijd voor ingrijpen! Dit kan echt niet langer", twittert ACP-voorzitter Wim Groeneweg.
De bond heeft naar eigen zeggen de problemen in met name de buitengebieden van Brabant meerdere keren aangekaart bij de korpsleiding van de Nationale Politie.