nieuws

Kamervragen over geluidsoverlast HSL Lansingerland

2010-HSL001.jpg
2010-HSL001.jpg
ROTTERDAM - De Tweede Kamer debatteert volgende week over de geluidsoverlast van de HSL in Lansingerland. CDA-Kamerlid Koopmans heeft vragen gesteld over een onderzoek waaruit blijkt dat de HSL de geluidsnormen overschrijdt.
De geluidsnormen bij de bebouwing worden volgens het onderzoek met vier decibel overschreden. Als er meer treinen over het traject gaan rijden, neemt de herrie nog verder toe, zo staat in de tussenresultaten van het onderzoek. Eerder aangekondigde maatregelen zoals het aanpassen van remblokken, helpen onvoldoende.

Onderzoek

Koopmans wil weten of de cijfers van de DCMR Milieudienst Rijnmond kloppen. Als dat zo is, dan moeten de ministers Eurlings en Huizinga onderzoeken hoe de geluidsoverlast kan worden verminderd, vindt Koopmans.

Kort geding

De gemeente Lansingerland eiste dinsdagmiddag al aanvullende maatregelen tegen de geluidsoverlast van de HSL. De gemeente dreigt met een kort geding tegen de minister van Verkeer en Waterstaat en de exploitant van de HSL-lijn als er niet binnen een week maatregelen genomen worden om de geluidsoverlast te verminderen. Ook zal de gemeente een bezwaarschrift indienen bij het ministerie van VROM om bij overtredingen strenger op te treden.

Definitieve cijfers

Het onderzoek naar de geluidsoverlast van de HSL wordt nog voortgezet. In juni komt Lansingerland met de definitieve cijfers. Voor die tijd zal de Tweede Kamer er al over debatteren.
Foto: CDA-Kamerlid Ger Koopmans (links) en Claudia Füss.