112-NIEUWS

Zwaarbewapende politie-eenheid praat man uit huis waarin hij zijn ex zou bedreigen | Dieven stelen twee koperen deuren uit grafkelder

Twee koperen deuren zijn gestolen op begraafplaats de Essenhof in Dordrecht
Twee koperen deuren zijn gestolen op begraafplaats de Essenhof in Dordrecht © Rijnmond
In dit artikel houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke 112-nieuws van vrijdag 10 maart

Speciale politie-eenheid praat man uit huis waarin hij zijn ex zou bedreigen

De Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie heeft vanmiddag aan de Patersweg in Dordrecht een man uit een woning gepraat. De politie kreeg een melding dat een man zijn ex zou bedreigen in haar woning. Die melding was serieus genoeg om erop af te gaan. De speciale politie-eenheid vroeg de man naar buiten te komen, dat gebeurde vrij geruisloos en zonder problemen. Hij is aangehouden en meegenomen. De politie gaat hem verhoren en wil ook de kant van de vrouw horen. Die heeft nog geen aangifte gedaan.
Normaal gesproken gaat het Team Parate Eenheid van de politie op dit soort meldingen af, maar dat team was even niet beschikbaar. Het DSI kreeg de melding mee en bood aan langs te gaan.

Dieven stelen twee koperen deuren uit grafkelder in Dordrecht

In de nacht van 9 op 10 maart hebben dieven hun slag geslagen op begraafplaats Essenhof aan de Nassauweg in Dordrecht. In de loop van 10 maart werd een vernield slot gevonden bij het toegangshek van de begraafplaats. Toen werd al snel duidelijk dat dieven de twee koperen deuren hadden meegenomen.
De gemeente Dordrecht heeft aangifte van de diefstal gedaan en kijkt of het mogelijk is om de begraafplaats beter te beveiligen. Zo wordt gekeken of er beveiligingscamera's op het terrein van Essenhof kunnen worden geplaatst. Daarnaast zou er extra surveillance nodig zijn rondom het terrein.
De politie doet een beroep op opkopers van koper om extra alert te zijn als de koperen deuren bij hun worden aangeboden.

Ontsnapte tbs'er Sherwin W. overgeleverd uit Spanje

De voortvluchtige tbs'er Sherwin Benshomin W. uit Spijkenisse is weer terug in Nederland. Op verzoek van het Openbaar Ministerie heeft Spanje hem overgeleverd. Vrijdagmiddag kwam W. aan op Schiphol. Zaterdag wordt hij overgedragen aan de Dienst Justitiële Inrichtingen.
De 27-jarige W. werd eind februari in de buurt van Murcia aangehouden door twee speciale teams uit Nederland en Spanje die voortvluchtigen opsporen.
Op 21 juni 2022 wist W. samen met een kompaan te ontsnappen uit de Pompekliniek in Nijmegen. Het duo kroop door een hek, waar iemand een gat in had geknipt, en ging ervandoor in een gereedstaande vluchtauto. De tbs'er met wie W. ontsnapte, is al eerder opgespoord en zit inmiddels weer vast.
Sherwin W. werd in 2019 veroordeeld tot 5,5 jaar cel en tbs voor een gewapende overval in Tilburg waarbij hij iemand doodschoot. Hij deed dat terwijl hij op verlof was van zijn jeugd-tbs in De Hartelborgt in Spijkenisse. Daar zat hij vast voor doodslag, gepleegd toen hij 17 jaar was.

Verdachten racistische projecties op Erasmusbrug tijdens oud en nieuw zijn voorlopig vrij

De twee mannen die mogelijk betrokken zijn bij het projecteren van discriminerende leuzen op onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam zijn voorlopig vrijgelaten. Het tweetal uit Zwijndrecht (24) en Landgraaf (34) wordt vervolgd voor groepsbelediging en aanzetten tot haat. Het OM bevestigt hun voorlopige vrijlating aan NH Nieuws.
Tijdens de jaarwisseling waren precies om 00:00 uur op de Erasmusbrug racistische en neo-nazistische teksten te zien. Uit onderzoek blijkt volgens justitie dat de twee te maken hebben met de projectie in Rotterdameide mannen worden afzonderlijk ook ervan verdacht betrokken te zijn bij racistische projecties in respectievelijk Alkmaar en Eindhoven. Het is nog niet bekend wanneer ze moeten voorkomen.
Na hun arrestatie zijn hun woningen doorzocht. Daarbij zijn onder meer harde schijven, een kruisboog en 3D-geprinte wapenonderdelen aangetroffen en meegenomen voor verder onderzoek. De twee zijn tot de inhoudelijke rechtszitting onder voorwaarden geschorst. Ze zijn dus op vrije voeten, maar niet vrijgesproken.

Vlammen uit dak van huis in Mijnsheerenland, brandweer laat bovenverdieping uitbranden

De brandweer is vrijdag aan het einde van de middag met veel wagens uitgerukt naar Mijnsheerenland in de Hoeksche Waard. Daar staat een vrijstaande woning in lichterlaaie. Mensen die in het huis waren, zijn veilig naar buiten gekomen. De brandweer is druk met blussen, maar de bovenverdieping is niet meer te redden. Die laat de brandweer uitbranden.
De brand in de vrijstaande woning aan de Blaaksedijk begon even voor 17:00 uur. Kort daarna sloegen de vlammen uit het dak. De bovenverdieping zal uit gaan branden, zegt de brandweer. Stichting Salvage is ondertussen ook ter plaatse geroepen om de gedupeerden bij te staan. Ze zijn door ambulancepersoneel nagekeken.
De brand is vermoedelijk ontstaan in het dak van het huis. Rond 18:15 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'. De brand is daarmee onder controle. De brandweer opent nog wel het dak om brand daartussen ook te blussen.

Verdachte pakketje op station Blaak blijkt loos alarm

De politie heeft rond 16:30 NS-station Rotterdam Blaak korte tijd ontruimd. Er was een tas gevonden waarvan niet duidelijk was van wie die was en wat er in zat. Het treinverkeer richting het zuiden was stilgelegd. Rond 17:30 uur bleek dat het loos alarm is. Het treinverkeer wordt hervat.

Zeven aanhoudingen bij Shakhtar - Feyenoord

In Polen zijn donderdag bij de Europa League-wedstrijd tussen Shakhtar Donetsk en Feyenoord zeven supporters van Feyenoord aangehouden.
Vijf van hen zijn opgepakt voor drugsbezit. Een van hen had een mes bij zich. Een ander stak vuurwerk af in het stadion. Ook zijn er meerdere supporters uit het stadion gezet na opstootjes. Hoeveel dat er zijn, kon de Nederlandse politie niet zeggen.
De Feyenoordaanhang was niet welkom in het stadion in Warschau. Het uitvak was vanwege een straf van de UEFA gesloten na misdragingen bij de vorige uitwedstrijd van Feyenoord.

Inspectie haalt zwaar zieke hond uit huis in Ridderkerk

© Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming
De politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hebben in Ridderkerk een Staffordshire Terriër uit een zwaar vervuilde woning gehaald en naar de dierenarts gebracht. De eigenaar weigerde al weken om zelf met het dier naar de dokter te gaan. De Inspectie was een paar weken geleden getipt door de politie. De man kreeg de opdracht om naar de dierenarts te gaan, maar deze week bleek dat hij dat nog altijd niet gedaan heeft.
Bij de arts bleek dat het dier een vergevorderde vorm van leverkanker had. De arts heeft het dier moeten laten inslapen. De kosten, enkele honderden euro’s, worden verhaald op de eigenaar.

Vuurwapens onderschept dankzij oplettende metroreizigers en RET-medewerkers

In Rotterdam zijn donderdag twee mannen betrapt die met een vuurwapen in het openbaar vervoer zaten. Het gaat om een man uit Den Haag en een uit Rotterdam. De politie hield de 40-jarige Hagenaar aan bij metrostation Maashaven. Medepassagiers hadden hem met een wapen in de metro gezien en alarm geslagen. Op camerabeelden was te zien dat hij zijn wapen in een prullenbak had gedumpt, tevergeefs.
Een paar uur later werd een 24-jarige Rotterdammer met een vuurwapen betrapt. De man had een boete gekregen en was de tram uitgezet aan de Bredenoord. Hij liet daarop zijn wapen zien. Omdat de RET-medewerker de gegevens van de man had genoteerd voor de bekeuring, was het voor de agenten een makkie om de man op te pakken. Hij werd thuis opgepakt en daar werd ook het wapen in beslag genomen.