CHRISNATUURLIJK

Op reis met Chris Natuurlijk van 11 maart

De meeuw reist een stukje mee op zee
De meeuw reist een stukje mee op zee © Pixabay
In Chris Natuurlijk van zaterdag 11 maart reis je vanaf 08:00 uur mee naar een onbestemde toekomst, ga je op reis naar jezelf in de Boekenweek en hoor je over afval dat met de rivieren mee naar de Biesbosch is gereisd. Vrijwilligers gaan het aangespoelde afval op 11 maart opruimen.
Een grote groep vrijwilligers gaat op 11 maart afval rapen in de Biesbosch. Afval dat met hoogwater op de oevers is aangespoeld of is blijven hangen in bomen en struiken. Boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer is blij met de hulp , want het afval kan nare gevolgen voor de natuur hebben. Dieren kunnen erin verstrikt raken en achtergebleven plastic dat niet wordt opgeruimd, breekt af in kleine, voor het oog onzichtbare stukjes microplastics die terechtkomen in de voedselketen.
Boswachter Harm Blom raapt afval in de Biesbosch
Boswachter Harm Blom raapt afval in de Biesbosch © Rijnmond

Koffers met een verhaal

Op zaterdag 11 maart houdt Fenix in de Rotterdamse wijk Katendrecht weer een inzameldag voor koffers. Het migratiemuseum in aanbouw wil met de koffers een kofferdoolhof maken met verhalen over vertrek en aankomst.
Koffers gezocht voor Fenix, het migratiemuseum in aanbouw
Koffers gezocht voor Fenix, het migratiemuseum in aanbouw © Pixabay

Vertrekken en aankomen

Schrijver Abdelkader Benali en historicus Rutger Doop zijn als conservatoren voor het Fenix museum op zoek naar voorwerpen en verhalen die iets zeggen over migratiegeschiedenis. Ze gaan vaak samen op pad. In Chris Natuurlijk vertellen ze over hun zoektocht en over de historische plek van het museum dat eind 2024 opent in Fenixloods II.
Abdelkader Benali en Rutger Doop voor Fenixloods II
Abdelkader Benali en Rutger Doop voor Fenixloods II © Rijnmond

De symboliek van de meeuw

Op de kades rondom de oude havenloods zijn vele landverhuizers aan boord van schepen gestapt op weg naar een nieuw leven aan de andere kant van de wereld. Bovenop het museum komt straks een levensgrote meeuw te staan die symbool staat voor het dier dat het langst van allemaal de vertrekkende schepen volgt en het dier dat de mensen aan boord weer als eerste zien als het schip de nieuwe kust nadert. De Tornado, de naam van de hoge toren bovenop het museum, biedt straks uitzicht op de rivier en de kades waar nu Hotel New York ligt, maar ook op Katendrecht, de plek waar in het begin van de vorige eeuw het eerste Chinatown van Nederland is ontstaan.
Abdelkader Benali en Rutger Doop voor een affiche van het Fenix museum
Abdelkader Benali en Rutger Doop voor een affiche van het Fenix museum © Rijnmond

Ik ben alles

De zoektocht naar jezelf is van alle tijden, maar volgens het CPNB, de stichting die de Boekenweek organiseert, is het thema nu actueler dan ooit. Boekenman Gert-Jan van Rietschoten schuift aan om in Chris Natuurlijk te vertellen over de 88e Boekenweek van 11 t/m 19 maart die in het teken staat van het thema Ik ben alles. Hij bespreekt het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay geschreven door Rotterdammer Raoul de Jong en het eerste Boekenweekfestival dat in Rotterdam wordt gehouden.
Zaterdag 11 maart van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.