FEYENOORD

De Klassieker van Mike Obiku: 'Ik werd door fans op de training omhoog getild'

Mike Obiku kust de KNVB Beker na de winst in de finale van het seizoen 1994/1995
Mike Obiku kust de KNVB Beker na de winst in de finale van het seizoen 1994/1995 © Orange Pictures
De Klassieker staat zondag weer voor de deur. Deze editie tussen Ajax en Feyenoord is misschien wel de belangrijkste in jaren. Daarom kijken we met oude Feyenoord-helden terug en vooruit op deze schitterende wedstrijd aan de hand van zes vragen. In aflevering 1 trapt Mike Obiku af.

1. Wat is jouw mooiste Klassieker-herinnering?

"Natuurlijk is dat de bekerwedstrijd van het seizoen 1994/1995 met mijn golden goal (1-2, red). Feyenoord was op dat moment niet zo best en stond maar op de vijfde plaats, terwijl Ajax het beste team van Europa was. De enige mogelijkheid voor Feyenoord om Europees voetbal te halen, was om de beker te winnen. Maar Ajax ín Amsterdam verslaan, dat was toen een moeilijke klus."
Tekst gaat verder onder de video.
"Pas een dag na mijn winnende doelpunt, op de uitlooptraining, besefte ik hoe groot de rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax is. Er waren veel mensen naar de training gekomen. Veel daarvan waren oudere mensen. Tegen mij werd gezegd dat ik pas als laatste naar buiten moest komen. Toen ik richting het trainingsveld liep, begon iedereen te juichen en werd ik omhoog getild door de aanwezige fans. Ik was daar heel blij mee. Dat was een mooi moment. Toen besefte ik hoe groot de rivaliteit is."

2. Ben je blij dat je De Klassieker mét uitsupporters hebt gespeeld?

"Natuurlijk. Het Legioen ging in mijn tijd altijd met ons mee. We hadden dan het gevoel dat die wedstrijd dan voor ons zou zijn. Nu mogen geen Feyenoord-supporters mee naar Amsterdam. Dat vind ik heel jammer. In mijn tijd was het een mooie sfeer om Ajax-Feyenoord te spelen. Nu is dat anders. Je wilt altijd dat jouw supporters meegaan. Dát is wat voetbal is."

3. Is de komende Klassieker beslissend in de titelstrijd?

"Het verschil tussen Ajax en Feyenoord is niet zo groot, maar drie punten. Deze Klassieker wordt inderdaad belangrijk. Maar ik heb altijd vertrouwen in Feyenoord. Als je ziet hoe Feyenoord dit jaar zich ontwikkelt, dan ziet het er goed uit."

4. Wie is de favoriet: Ajax of Feyenoord?

"Er is geen favoriet. Het wordt wel een klus voor beide ploegen. Ajax moet iets gaan forceren. Maar trainer Arne Slot zorgt bij Feyenoord voor een goede balans. Feyenoord is goed georganiseerd en heeft prima voetballers in huis."
Tekst gaat verder onder de foto.
Feyenoord-trainer Arne Slot
Feyenoord-trainer Arne Slot © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Slot doet er ook alles aan om naar voren te gaan en hoog druk te zetten. Moet je eens zien wie er vorig jaar allemaal zijn weggegaan en welke spelers er allemaal daarvoor zijn teruggekomen. In no time haalt Slot met Feyenoord goede resultaten. We hebben bij Feyenoord niks te klagen."

5. Op wie ga je specifiek letten bij Ajax of Feyenoord?

"Ik kijk naar De Klassieker als trainer en niet als liefhebber. Zo ga ik vooral letten op de tactiek van beide ploegen. Waar liggen de ruimtes? Wat heeft Ajax-trainer John Heitinga in zijn mars? Hoe gaat Slot bij Feyenoord hierop reageren? Daarom ga ik niet op individuele spelers letten. Feyenoord en Ajax hebben namelijk allebei spelers met kwaliteiten. Het gaat er zondag namelijk om hoe beide ploegen de ruimtes gaan benutten."

6. Waar ga je De Klassieker kijken?

"Ik ben lekker thuis en kijk daar naar de buis. We gaan er goed voor zitten!"
Ajax-Feyenoord begint op zondag 19 maart om 14:30 uur en is natuurlijk live te volgen op Radio Rijnmond.