nieuws

Vervalsingen in Museum Boijmans Van Beuningen

2010-Vanmeegeren03.cropresize.1.jpg
2010-Vanmeegeren03.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Museum Boijmans Van Beuningen gaat vanaf woensdag vervalste schilderijen tentoonstellen. Het gaat om tien schilderijen van Han van Meegeren.
Van Meegeren liep tegen de lamp toen in de collectie van nazi-kopstuk Goering een schilderij uit werd gevonden. De sporen naar de Nederlandse meestervervalser en hij werd meteen gearresteerd op verdenking van collaboratie. Maar toen bleek dat Van Meegeren hem een nep schilderij had verkocht, veranderde hij van collaborateur tot held van het volk. De bekentenis van Van Meegeren ging de hele wereld over als ‘the man who swindled Goering’.

Opgelicht

Kort daarna bleek dat Han van Meegeren tientallen schilderijen had vervalst. Ook het Boijmans Van Beuningen kocht in 1937 een kunstwerk van hem. Het betrof het schilderij ‘De Emmaüsgangers’ dat door Vermeer zou zijn gemaakt. Voor de vervalsing gebruikte de schilder een doek uit de zeventiende eeuw en oude pigmenten. Als bindmiddel gebruikt hij bakeliet dat bij verwarming keihard wordt zodat het verfoppervlak sterk op dat van een 17de-eeuws schilderij lijkt.

Havenbaron

"Hannema wilde al heel lang een schilderij van Vermeer voor zijn collectie", zegt conservator Friso Lammertse over de oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen. "In tegenstelling tot het Rijksmuseum in had geen enkele Vermeer en dat zat hem behoorlijk dwars. Met hulp van een havenbaron wist hij het schilderij te kopen voor 520.000 gulden."

Ontmaskering

Behalve tien vervalsingen, toont het museum ook de techniek van Van Meegeren en zijn ontmaskering. De tentoonstelling ‘De valse Vermeers van Van Meegeren’ is te zien tot en met 22 augustus.
Foto: Conservator Friso Lammertse voor een vervalsing van Van Meegeren.