RIJNMOND KIEST 2023

Zuid-Holland moet in zeven jaar tijd 235.460 woningen uit de grond stampen: 'Het wordt hier één grote bouwplaats'

Verslaggever Ruud de Boer interviewt commissaris van de koning Jaap Smit
Verslaggever Ruud de Boer interviewt commissaris van de koning Jaap Smit © Rijnmond
Het gebied langs de oude spoorlijn van Den Haag, naar Schiedam, Rotterdam en Dordrecht verandert de komende jaren in één grote bouwplaats, zegt commissaris van de Koning, Jaap Smit van de provincie Zuid-Holland. Hij was vrijdagavond te gast bij Rijnmond. "Voor 2030 moeten er in deze provincie 235.460 woningen gebouwd worden, net zoveel als een stad als Den Haag."
Dan moet wel eerst het stikstofprobleem opgelost worden, benadrukt hij. "Daar moeten we als de bliksem mee aan de slag. We zitten nu al jaren klem. Bedrijven, boeren, natuurorganisaties en overheden moeten ervoor zorgen dat het wordt opgelost. Anders kunnen we die woningen niet bouwen."
Aan de oostelijke kant van Rotterdam moeten er zo'n 35 duizend woningen bij komen. In andere delen van de stad komen er nog eens zo'n 15 duizend. Het is logisch dat er in Rotterdam dan een oeververbinding tussen noord en zuid bij komt, betoogt Smit. "Als je huizen gaat bouwen, moet je zorgen dat de mensen die er gaan wonen, er ook kunnen komen." Zo moet er tussen Dordrecht, Rotterdam, Schiedam, Delft en Leiden volgens hem extra openbaar vervoer komen. "Dat kan een nieuwe lightrailverbinding zijn, maar ook onbemand vervoer."

Vraag naar woningen is urgent

Dinsdag tekent provinciebestuurder Anne Koning (PvdA, Wonen) een convenant met minister Hugo de Jonge (CDA) van Wonen waarin staat dat de provincie Zuid-Holland de 235.460 woningen voor 2030 gaat bouwen. "Dat betekent dat we ons allebei aan de afspraken moeten houden", zegt Smit. Het Rijk moet volgens hem zorgen voor financiering en passende wetgeving, de provincie moet zorgen dat de plannen uitgevoerd worden.
Dat De Jonge de regie neemt over de bouwplannen in de provincies, vindt Smit goed. "Het ministerie van Volkshuisvesting bestaat niet meer. Terwijl de woningen niet vanzelf gebouwd worden en de vraag naar woningen urgent is."
Of het gaat lukken om duizenden nieuwe woningen voor 2030 te bouwen, kan Smit niet zeggen. "De vraag is ook of de vergunningen op tijd rond zijn, er genoeg mensen zijn om te bouwen, te metselen en te loodgieteren en of de materialen voorhanden zijn."

'Geen woonwijken in weilanden'

Angst dat de groene weilanden en natuurgebieden tussen de dorpen en steden van Zuid-Holland opgeslokt worden, is volgens Smit niet nodig. "Daar komen geen woningen. Er wordt gebouwd langs wat we noemen 'de oude lijn', de spoorlijn van Leiden, naar Delft, Schiedam Rotterdam en Dordrecht. In de steden zelf wordt ook gebouwd. Ik was laatst in de Cool Tower in het centrum van Rotterdam." Dat is een nieuwe torenflat in het centrum van de stad. "Er komen daar nog een paar torens bij."
In totaal wil de regering dat de twaalf provincies samen voor 2030 in totaal 900.000 woningen bouwen. Daarvan bouwt Zuid-Holland er de meeste. "De reden is dat onze provincie met bijna 3,8 miljoen inwoners het dichtstbevolkt is", aldus Smit.
Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen van de Provinciale Staten. Wat de uitkomst daarvan wordt, is nog ongewis. Het is dan ook nog afwachten hoe het nieuwe team van gedeputeerden (de bestuurders van de provincie) de woningbouwopgave in Zuid-Holland gaat uitvoeren. "Ik zal gaan samenwerken met mensen die ik zelf niet uitgekozen heb. Ik laat me verrassen."
In 'De Verdieping' ontvangt Ruud de Boer de commissaris van de Koning, Jaap Smit. Die legt uit dat het bouwen van huizen de komende jaren een van de belangrijkste taken van de provincie is. En welke gevolgen dat heeft voor onder andere de natuur en de infrastructuur in Zuid-Holland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl