PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

Video: Waarvoor kies jij bij de waterschapsverkiezingen: dijken bouwen of land laten onderlopen?

Het waterschap Delfland moet zorgen voor droge voeten in onder andere Vlaardingen
Het waterschap Delfland moet zorgen voor droge voeten in onder andere Vlaardingen © Rijnmond
Woensdag 15 maart kiezen we niet alleen de nieuwe Provinciale Staten, maar ook een nieuw bestuur van de waterschappen. In onze regio gaat het om vier waterschappen: Hoogheemraadschap Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Waterschap Rivierenland. Zij regelen de waterhuishouding en zorgen dat het land niet overstroomt. In dit televisiedebat kom je te weten welke keuzes de partijen maken in Hoogheemraadschap Delfland.
Hoogheemraadschap Delfland bestuurt het gebied vanaf de kust van Den Haag en Hoek van Holland tot en met Lansingerland, Maassluis, Schiedam, Vlaardingen en het meest westelijke deel van Rotterdam.
Een vraag die in het debat bijvoorbeeld aan de orde komt is of het waterschap de belasting voor minima moet kwijtschelden, waardoor deze voor wél betalende inwoners met 15 euro stijgt. Een ander dilemma is of het waterschap moet investeren in de opvang van regenwater door bijvoorbeeld regentonnen aan inwoners uit te delen.

Weilanden laten onderlopen of droogpompen?

Moet het waterschap akkers en weilanden van boerenbedrijven droog blijven pompen, of juist niet zodat er meer ruimte is voor meer verschillende planten en dieren? Of deze: moet het waterschap hogere dijken bouwen om het wassende water tegen te houden, of land vrijmaken waar het water de ruimte krijgt om te stromen? En is het eigenlijk verstandig om toe te staan dat er huizen gebouwd worden in laaggelegen gebieden terwijl er steeds meer regen valt en de zeespiegel stijgt?
Bekijk hier het debat en bepaal wat jij vindt:
Debat waterschapsverkiezingen Hoogheemraadschap Delfland