DEMONSTRATIE

VIDEO: Boeren trekken over Erasmusbrug naar Den Haag voor protestactie

Tientallen tractors op de Erasmusbrug gaan protesteren in Den Haag
Tientallen tractors op de Erasmusbrug gaan protesteren in Den Haag © Rijnmond
Tientallen boeren zijn zaterdag in alle vroegte in hun tractor gestapt om te gaan protesteren in Den Haag. Velen trokken dwars door Rotterdam en gingen luid toeterend via de Erasmusbrug richting het Haagse Zuiderpark.
Bij het aangekondigde boerenprotest zijn officieel maximaal twee tractoren toegestaan. Organisator Farmers Defence Force (FDF) wilde met zo'n vijfduizend tractoren komen, maar de gemeente is bang voor ernstige verkeersproblemen, wanordelijkheden en gevaar voor de gezondheid.
Boeren trekken over de Erasmusbrug richting Den Haag
Den Haag besloot daarom dat het protest tussen 12:00 en 16:00 uur gehouden mag worden. Er mogen maximaal 25 duizend mensen aan deelnemen, schreef Omroep West eerder.
FDF-voorman Mark van den Oever riep de demonstranten op zich aan het verzoek van de gemeente te houden en met de bus of auto naar de demonstratie te komen, meldt persbureau ANP. De organisatie is niet van plan het besluit aan te vechten. Of de boeren die door Rotterdam trekken ook daadwerkelijk naar het Zuiderpark gaan of dat ze hun voertuig buiten de stad parkeren is onbekend.
Van den Oever zegt dat het protest in Den Haag niet alleen over boerenstandpunten gaat, maar over 'alle standpunten en problemen die momenteel spelen in onze maatschappij'.

Twee demonstraties

Den Haag maakt zich op voor twee demonstraties. Enerzijds zijn er de actievoerders van FDF, maar ook Extinction Rebellion (XR) heeft een grote actie aangekondigd. Ze verwachten zo'n vierduizend demonstranten. Ook organisaties als Greenpeace, Milieudefensie en Urgenda sluiten zich bij dat protest aan.
XR eist dat de overheid stopt met het subsidiëren van fossiele bedrijven. De actiegroep organiseerde al vijf keer een blokkade op de Utrechtsebaan van de A12, en wil dat vanaf 12:00 uur 'zo lang mogelijk' doen. Het protest is niet afgestemd met de gemeente.