nieuws

‘Drijvende woonwijken hebben de toekomst’

paviljoen.cropresize.2.jpg
paviljoen.cropresize.2.jpg
ROTTERDAM - Volgende week wordt er een futuristische drijvend paviljoen naar de Rotterdamse Rijnhaven gesleept. De architect Pieter Figdor denkt dat er de komende jaren veel meer drijvende gebouwen in Rotterdam te zien zijn.
Het nieuwe paviljoen wordt volgende week vrijdag via het water naar de uiteindelijke locatie gebracht vlak achter het Nieuwe Luxor. Het gebouw met drie koepels gaat dienstdoen als congres- en expositieruimte over de Rotterdamse klimaataanpak.

Piepschuim

"Het drijvend paviljoen is een pilot, waarin verschillende bedrijven samenwerken", vertelt architect Pieter Figdor. "Op een constructie van piepschuim hebben we een gebouw ontworpen dat blijft drijven.”

Drijvende woonwijken

Uiteindelijk moeten er volgens de architect hele woonwijken verrijzen op het water: "Rotterdam heeft nog aan havens die niet meer in gebruik zijn; de stadshavens. Daar willen we ook drijvende woonwijken gaan realiseren."
RDM campus
Na de zomer moet begonnen worden met de bouw van een werkeiland, dat bij de RDM campus komt te liggen. "Dit wordt de kraamkamer voor drijvend bouwen in Rotterdam", vervolgt de architect. "Dit is een goede plek om te bouwen. Je veroorzaakt geen overlast en als het klaar is, sleep je het naar de uiteindelijke bestemming."

Klimaatverandering

Ook Jeroen Mennink van TNO denkt dat drijvende huizen de toekomst hebben: "Door de klimaatveranderingen krijgen we steeds vaker te maken met hevige regenval, die in één keer naar beneden komt. Om al dat water te bergen, hebben we plassen nodig. Tegelijkertijd is er gebrek aan woonruimte. Maar we kunnen niet alle ruimte volbouwen, want dan kan dat water nergens heen. Door op het water te bouwen, sla je twee vliegen in een klap."