NIEUWS

Video: Ook regiogenoten onder demonstranten bij klimaatprotest van Extinction Rebellion

Olivier Scheffer is met een 'helm' naar het protest gekomen
Olivier Scheffer is met een 'helm' naar het protest gekomen © Rijnmond
Op de A12 bij Den Haag heeft zich een massa mensen verzameld om te protesteren tegen het klimaatbeleid van de Nederlandse regering. Demonstranten van Extinction Rebellion, onder wie regiogenoten, willen dat Nederland stopt met het subsidiëren van de olie-industrie. "We blijven zitten tot ze daarmee stoppen."
Arjan van der Waal is van Dordrecht naar de snelweg bij Den Haag gereisd om te demonstreren tegen de fossiele industrie en dan met name de subsidiëring daarvan. "De regering betaalt miljarden van ons belastinggeld aan de fossiele industrie. Dat kán toch niet", zegt hij.
Hoeveel demonstranten op de been zijn, is niet bekend. Volgens Van der Waal zijn er veel meer mensen op de been dan de vorige keer dat Extinction Rebellion een demonstratie hield. "Zo'n tweeduizend mensen doen mee aan de blokkades op de weg of laten zich daar vastplakken. Daaromheen zijn er ook nog duizenden mensen gekomen. Kinderen hebben in hun eigen woorden op spandoeken geschreven wat ze van het klimaatbeleid vinden. Grootouders hebben dat ook gedaan terwijl ze dat doen voor de toekomst van hun kleinkinderen die ze niet meer mee zullen maken. Mensen zijn hier van jong tot oud."

'Burgerlijke ongehoorzaamheid is nodig'

Demonstranten bij de Utrechtse Baan, zoals de A12 daar heet, hangen ook over de reling. Dat mag niet. Van der Waal noemt het nodig, omdat de politici die over het klimaatbeleid besluiten, niet luisteren. "Burgelijke ongehoorzaamheid is nodig om tot een doorbraak te komen. Dat was ook zo bij demonstraties voor het vrouwenkiesrecht bijvoorbeeld en de burgerrechten in Amerika."
Het optreden van de politie vindt de Dordtenaar buiten proportie. "Ze zijn hier met de ME gekomen en een waterkanon. Terwijl het protest vreedzaam is. Dat is altijd zo bij demonstraties van Extinction Rebellion. Wij hebben niets met geweld."
Dat vindt ook de Rotterdammer Olivier Scheffer. Hij staat bekend als 'de wildsnoeier' vanwege zijn ludieke snoeiacties in heggen in Rotterdam en tegenwoordig ook in Den Haag waar zijn vriendin woont. Scheffer benadrukt dat hij niet alleen gekomen is om te protesteren tegen de subsidiëring van de olie-industrie. Hij is ook gekomen omdat hij vindt dat het demonstratierecht onder druk staat. "Een paar dagen voor de vorige demonstratie zijn leden van Extinction Rebellion van hun bed gelicht. Ze hadden helemaal niets gedaan."
Juist om dat soort redenen zijn er meer mensen naar Den Haag gekomen om te demonstreren, denkt de Rotterdammer. Dat de politie groot uitgerukt is heeft ook te maken met het boerenprotest. De boeren zijn naar het Zuiderpark gegaan en protesteren tegen het stikstofbeleid.

Iedereen moet om 17:00 uur wegwezen

Agenten hebben een aantal demonstranten aangehouden, onder andere omdat ze stickers van Extinction Rebellion plakten op een waterkanon. De politie heeft iedereen opgeroepen om voor 17:00 uur weg te zijn. Wie blijft wordt gearresteerd. Demonstranten zeggen daar niets van te willen weten. "Ik heb veel eten bij me", zegt Van der Waal uit Dordrecht. "Desnoods blijf ik zitten tot ze die subsidie aan de olie-industrie stoppen."
Bekijk hieronder het interview van verslaggever Jelle Gunneweg met de Rotterdamse Olivier Scheffer.
Rotterdammer Olivier Scheffer protesteert in Den Haag tegen het Nederlandse klimaatbeleid.