EXCELSIOR

Excelsior zakt naar een nacompetitieplaats na gevoelige tik bij concurrent FC Emmen

Ole Romeny valt achterover wanneer hij voor FC Emmen de 1-0 tegen Excelsior maakt
Ole Romeny valt achterover wanneer hij voor FC Emmen de 1-0 tegen Excelsior maakt © Orange Pictures - Pieter van der Woude
In de eredivisie heeft Excelsior zaterdag slechte zaken gedaan in de strijd om handhaving. Op De Oude Meerdijk verloren de Kralingers met 2-0 van FC Emmen. De ploeg uit Drenthe gaat na deze overwinning over de Rotterdammers heen, die nu op de zestiende plek zijn beland.
Drie belangrijke momenten in FC Emmen-Excelsior
Drie belangrijke momenten in FC Emmen-Excelsior © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Voor deze kraker miste Excelsior een groot aantal namen. Zo moest smaakmaker Marouan Azarkan het uitduel met FC Emmen laten schieten vanwege een liesblessure. Verder kon hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen niet rekenen op Maxime Awoudja, Vicente Besuijen, Mike van Duinen en Adrian Fein. Daarnaast was de lijst der afwezigen bij de thuisploeg flink gevuld.
Een overwinning was voor beide teams meer dan welkom. FC Emmen en Excelsior wonnen namelijk in de maand januari voor het laatst in de eredivisie. Het verschil tussen de nummer zestien en de nummer vijftien van de eredivisie bedroeg voor aanvang van dit duel slechts twee punten. Excelsior kon een gat van vijf punten slaan, terwijl FC Emmen bij een zege de Kralingers de gevarenzone in zouden duwen.
Na een zenuwachtig begin van beide ploegen creëerde Excelsior de eerste kans. Couhaib Driouech brak door aan de linkerkant, waarna hij de bal trapte. FC Emmen-doelman Mickey van der Hart pareerde dat schot met zijn voet. Even later stichtte de thuisploeg gevaar. Excelsior-keeper Stijn van Gassel verslikte zich bijna op een poging van Jeremy Antonisse.

Kansrijk, maar niet doeltreffend

Vervolgens ontstond er een fase in de wedstrijd waarin de toeschouwers niet werden verwend met goed voetbal. Logisch, gezien de matige vorm van de twee laagvliegers. Ondanks dat FC Emmen veel meer balbezit had dan Excelsior, kregen de bezoekers in de eerste helft wel de beste kansen. Zo schoot Noah Naujoks na een fraaie kapbeweging de bal over en stuitte Nikolas Agrafiotis op keeper Van der Hart.
Nikolas Agrafiotis na FC Emmen-Excelsior (2-0): 'In één moment wordt de wedstrijd omgedraaid'
De doelpunten moesten dus na de rust komen. Ook aan het begin van de tweede helft maakte Excelsior de meeste aanspraak op de openingsgoal. Eerst vond Agrafiotis weer Van der Hart op zijn weg. Daarna frommelde Excelsior de scrimmage niet in het doel van FC Emmen. De Kralingers gaven daarentegen een uur lang nauwelijks iets weg, maar slikten net na het uur een tegentreffer. Ole Romeny kopte een goed aangesneden vrije trap van Mark Diemers tegen de touwen (1-0).
Excelsior-linksback Nathan Tjoe-A-On baalt na een tegentreffer van FC Emmen
Excelsior-linksback Nathan Tjoe-A-On baalt na een tegentreffer van FC Emmen © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Vervolgens ging het van kwaad tot erger. FC Emmen nam het initiatief in de wedstrijd over en vond nog een keer het net. Eerst keerde Excelsior-doelman Van Gassel nog het schot van Richairo Zivkovic, maar de rebound kwam voor de voeten van Romeny. De spits van FC Emmen maakte eenvoudig de 2-0.
Excelsior speelde daarna amper een rol van betekenis. Na dit verlies, het vijfde op een rij, zijn de Kralingers de nummer zestien van de eredivisie. Als het team van hoofdtrainer Dijkhuizen na 34 wedstrijden daar staat, dan moet Excelsior de nacompetitie in om zich veilig te spelen.
Marinus Dijkhuizen na FC Emmen-Excelsior (2-0): 'De verschillen in begrotingen heb ik vandaag niet gezien'
Was er dan niets positiefs te melden bij de Rotterdammers? Zeker wel. De Kralingers lieten af en toe aardig voetbal zien. Bovendien is de terugkeer van Yassin Ayoub, die maanden geblesseerd was, een lichtpuntje. Excelsior kan de ervaring van de middenvelder goed gebruiken.

FC Emmen - Excelsior 2-0 (0-0)

63' 1-0 Ole Romeny
71' 2-0 Ole Romeny
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe-A-On; Koopmeiners (69' Baas), Naujoks, Goudmijn; Lamprou, Agrafiotis (83' Kharchouch), Driouech (83' Ayoub)
Kijk hieronder naar de NOS Sport-samenvatting van FC Emmen-Excelsior:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl