FEYENOORD

Feyenoord toont weer veerkracht en gaat met drie punten voorsprong de Klassieker in

Santiago Gimenez is blij met de gelijkmaker voor Feyenoord tegen FC Volendam
Santiago Gimenez is blij met de gelijkmaker voor Feyenoord tegen FC Volendam © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord en zich terugknokken van een achterstand, het bleek ook zondagavond weer een perfecte match. Lang worstelde de ploeg van Arne Slot met FC Volendam, maar dankzij een eigen doelpunt van de Palingboeren boekte Feyenoord tóch een zege. De ploeg reist daardoor volgende week zondag naar Amsterdam af met drie punten voorsprong op Ajax.
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-FC Volendam
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-FC Volendam © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Een potentiële bananenschil aan de vooravond van misschien wel de tot dusver belangrijkste week van het seizoen, dat was het duel met FC Volendam op voorhand voor Feyenoord. Met de cruciale duels met Shakthar Donetsk (donderdag) en Ajax (zondag) op komst telde voor Feyenoord in de titelstrijd daarom maar één ding: drie punten, om vervolgens de focus volledig op de komende twee duels te kunnen leggen.
Goed nieuws richting die duels was er voor Arne Slot in de vorm van de terugkeer in de basis van Santiago Giménez. De Mexicaan moest donderdag tegen Shakthar (1-1) nog in de warming-up afhaken vanwege hamstringklachten maar kon tegen FC Volendam 'gewoon' starten. Verder koos Slot ervoor twee spelers rust te geven. Alireza Jahanbakhsh en Sebastian Szymanski, die allebei in Warschau nog veel minuten maakten en niet honderd procent fit waren, zaten op de bank.

Danilo op 'tien'

Daardoor stonden bij Feyenoord Javairô Dilrosun en Danilo in de basis. Met name de basisplaats voor die laatste – van nature toch een spits - als ‘nummer 10’ was een opvallende. Maar ervan uitgaande dat Feyenoord veel op de Volendamse helft zou gaan spelen, zou de basisplaats voor de Braziliaan de thuisploeg misschien van nog meer aanvallende impulsen en drang kunnen voorzien.
En ja, Feyenoord speelde vrijwel constant op de helft van FC Volendam. Maar het waren de Palingboeren die al vroeg in de Kuip op voorsprong kwamen. Feyenoord stond na een trap van FC Volendam-doelman Filip Stankovic verkeerd en na een handig passje van Henk Veerman kon Daryl van Mieghem plots alleen op Timon Wellenreuther af. De aanvaller rondde af en zette de bezoekers zo verrassend op voorsprong.

In de achtervolging

Bepaald niet voor het eerst dit seizoen moest Feyenoord in de achtervolging. In een winderige Kuip nam de ploeg van Slot het initiatief ook wel direct in handen, maar een behoorlijke tijd bleven grote kansen voor Feyenoord uit. Quilindschy Hartman waagde in de 26ste minuut voor het eerst een poging namens Feyenoord, maar zijn afstandsknal ging een metertje naast.
FC Volendam-doelman Filip Stankovic is eerder bij de bal dan Santiago Gimenez (Feyenoord) en Xavier Mbuyamba (FC Volendam) © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
En een paar minuten later kon Giménez de bal slechts schampen na een voorzet van diezelfde Hartman. Maar Feyenoord, dat op een zeker moment 79% balbezit had, kwam moeilijk tot mogelijkheden. Aan de andere kant bleef Volendam loeren op een van de schaarse mogelijkheden. Die kregen de Palingboeren vlak voor rust tweemaal via Veerman (schot naast) en Damon Mirani (kopbal over).
Maar Feyenoord ging na een teleurstellende eerste helft rusten zonder een schot op doel en dus een achterstand. Het was voor Slot, na vermoedelijk een donderspeech in de kleedkamer, reden om drie keer te wisselen. Dilrosun, Danilo en Marcus Pedersen bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Ezequiel Bullaude, Jahanbakhsh en Szymanski.
Bekijk hier het interview met Santiago Gimenez. Tekst gaat verder onder de video.
Santiago Giménez vindt dat Feyenoord moet zorgen dat het niet telkens eerst op achterstand komt: 'Wij moeten de eerste klap uitdelen'
Het gaf Feyenoord de impuls die nodig was, want de thuisploeg maakte na zeven minuten in de tweede al de gelijkmaker. Lutsharel Geertruida zette goed door in het strafschopgebied en gaf de bal perfect aan Giménez, die goed voor zijn man kwam en zijn 7de competitiedoelpunt van het seizoen binnen kon tikken.
Zo klonk de 1-1 van Santiago Giménez op Radio Rijnmond. De tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 1-1 van Santiago Gimenez bij Feyenoord-FC Volendam op Radio Rijnmond
Feyenoord bleef daarna doordrukken en kreeg meerdere behoorlijke kansen. Zo schoot Oussama Idrissi na een uur spelen van afstand over en werd een schot van Giménez een aantal minuten later gekeerd door Stankovic. Maar Volendam bleef loeren op een kans en kreeg die na een fout van Wieffer in de 67ste minuut ook. Veerman stond na een doeltrap van de Volendamse keeper plots oog-in-oog met Wellenreuther, maar faalde.
Maar Feyenoord nam met 1-1 uiteraard geen genoegen en de ploeg bleef aanzetten. Nadat Szymanski een gigantische kans miste leek het voor Feyenoord een lastig verhaal te worden, maar de 2-1 viel toch nog. Giménez zette goed door, gaf de bal voor en zag zijn inzet via FC Volendam-verdediger Damon Mirani het doel in vliegen.
Zo klonk de 2-1 voor Feyenoord op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 2-1 van Damon Mirani (eigen goal) bij Feyenoord-FC Volendam op Radio Rijnmond
Het was een treffer die logischerwijs voor enorme opluchting aan Feyenoord-kant zorgde. Wéér toonde de ploeg van Slot veerkracht en wéér knokte het zich terug van een achterstand. Feyenoord kreeg daarna nog een aantal mogelijkheden via bijvoorbeeld Bullaude en David Hancko, maar een derde doelpunt bleef uit. Wel kreeg Xavier Mbuyamba nog rood in de blessuretijd na een tackle op de doorgebroken Bullaude.
Bekijk hier het interview met Arne Slot. Tekst gaat verder onder de video.
Grappende Arne Slot legt drie wissels in de rust tegen FC Volendam uit: 'Ik hoorde vanaf de tribunes dat ik moest wisselen'
Feyenoord boekte een belangrijke zege en gaat daardoor volgende week zondag met drie punten voorsprong de Klassieker in. Al wacht donderdag (18.45 uur) eerst nog de return tegen Shakthar om de kwartfinale van de Europa League te bereiken.
Bekijk hier de NOS Sport-samenvatting van Feyenoord-FC Volendam.

Feyenoord-FC Volendam 2-1 (0-1)

12' Daryl van Mieghem 0-1
52' Santiago Giménez 1-1
74' Damon Mirani (eigen doelpunt)
90+4' Rood: Xavier Mbuyamba (FC Volendam)
Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Pedersen (46' Jahanbakhsh), Geertruida, Hancko, Hartman (74' Paixão); Wieffer, Kökçü, Danilo (46' Szymanski); Dilrosun (46' Bullaude), Giménez, Idrissi (76' López)