DIERENMISHANDELING

Weer duiven mishandeld in Dordrecht: ‘Wie dit doet is ziek’

De vleugels en staart van de dieren zijn afgeknipt
De vleugels en staart van de dieren zijn afgeknipt © Louterbloemen / RTV Dordrecht
De dierenambulance heeft dit weekend twee mishandelde duiven opgehaald in de Dordtse wijk Sterrenburg. En dat is niet de eerste keer. Afgelopen zomer moesten de medewerkers ook al vier keer in actie komen om duiven te redden.
Iedere keer komen de meldingen uit de omgeving van de Halleyweg en Rigelhof, laat Mirjam Addiks van Dierentehuis Louterbloemen weten aan RTV Dordrecht. Bij de slachtoffers worden steeds vleugels of de staart afgeknipt. “Mensen denken misschien: er zijn genoeg duiven. Maar men vergeet dat deze dieren ten dode opgeschreven zijn als je er niets aan doet. De vogels kunnen niet meer wegvliegen bij gevaar. En ze kunnen zich ook niet verplaatsen, om eten te zoeken.”

Getuigenoproepen

Addiks hoopt dat iemand iets gezien heeft. Eerdere getuigenoproepen deze zomer leverden niets op. Volgens haar moet het iemand zijn die dicht bij de vogels in de buurt komt. “Je moet wel actief iets ondernemen om een duif te vangen, dat lukt je niet zomaar. Waarschijnlijk is het iemand die ze voert. Dit moet echt een ziek iemand zijn.”
De duiven worden opgevangen bij Vogelklas Karel Schot
De duiven worden opgevangen bij Vogelklas Karel Schot © Louterbloemen / RTV Dordrecht
De mishandelde duiven zijn overgebracht naar de Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. “Ze herstellen wel weer”, zegt Addiks. “De veertjes worden eerst om en om uitgetrokken. Dat is even pijnlijk, maar wel nodig. Zo kunnen de andere veren weer aangroeien.” Met een maand of drie kunnen de duiven weer vliegen. “Ze herstellen dus wel, maar het duurt lang.”
Wie iets gezien heeft of meer informatie heeft over de dierenbeul kan contact opnemen met Louterbloemen via 078 6137902 of een e-mail sturen naar louterbloemen@gmail.com.
Het duurt zeker drie maanden voordat de duiven weer kunnen vliegen
Het duurt zeker drie maanden voordat de duiven weer kunnen vliegen © Louterbloemen / RTV Dordrecht
Dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht