'Piek voor melkboeren van korte duur'

Het ging melkboeren dit jaar nog voor de wind, maar komend jaar kan dat al weer anders zijn. De melkprijzen gaan in 2018 namelijk door overproductie weer omlaag, zo verwacht het economisch bureau van ABN AMRO.

Maandag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog dat melkveehouders na twee magere jaren hun inkomens in 2017 weer aanzienlijk hebben zien stijgen. Dat was te danken aan de gestegen melkprijzen.

Volgens ABN AMRO lijkt zich een driejaarlijkse cyclus op de zuivelmarkt te ontwikkelen. Tekorten zorgen daarbij voor hogere prijzen van boter, kaas en melk. Die leiden tot hogere productie, waardoor de vraag omlaag gaat. Als de productie dan weer afneemt ontstaan nieuwe tekorten en begint het weer van voren af aan.

ABN AMRO denkt dat Nederlandse melkboeren er goed aan doen hun producten duurder te verkopen, omdat productieverhogingen er in Nederland door strengere milieuregels niet inzitten. Dat betekent een verschuiving naar meer hoogwaardige producten als biologische zuivel en merkkazen.
 

Meer over dit onderwerp:
InZaken InZakenNieuws
Deel dit artikel: