WATERBUS

Drechtsteden krijgen elektrische waterbussen met loungebanken en telefoonopladers

| Foto:
| Foto:
Vanaf begin april varen er drie volledig elektrisch aangedreven waterbussen tussen Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. De eerste, de Blue Venice, is gedoopt door provinciaal gedeputeerde van verkeer en vervoer, Jeannette Baljeu.
"De komst van de nieuwe zero-emissie en hybride schepen voor de Waterbus dragen bij aan de doelen van de provincie", zegt Baljeu. "Het is de ambitie dat in 2030 ál het openbaar vervoer in Zuid-Holland vrij is van schadelijke uitstoot. Met de Blue Venice zetten we een belangrijke stap in het verlagen van CO2-, fijnstof- en stikstofuitstoot in de Drechtsteden."

Laadstation in Papendrecht

Vanaf de ingang van de zomerdienstregeling, begin april, worden de elektrische waterbussen ingezet. Elke twee uur worden de fast ferries kort bijgeladen in Papendrecht. Volgens scheepsbouwer Damen gaat dat zonder dat de reiziger daarvan hinder heeft. In samenwerking met de gemeente Papendrecht heeft Aqualiner een compleet nieuw laadstation gebouwd bij die halte.
De elektrische ferries zijn voorzien van loungebanken en er is ruimte voor de fiets. Telefoons opladen kan ook. "Wat onze reizigers ook zal opvallen, is dat we vanaf april weer prominent met de naam 'Waterbus' gaan varen."

Nog eens zes veerboten

Komende zomer neemt Waterbus nog eens zes nieuwe hybride aangedreven veerboten in de vaart. Zij vervangen de huidige vloot op de route Rotterdam-Dordrecht-Kinderdijk. Dat traject krijgt er dan ook een nieuwe halte bij: Rivium in Capelle aan den IJssel. Deze waterbussen worden vóór 2030 ook omgebouwd naar een volledig elektrische aandrijving. Daar is bij de bouw op scheepswerf Damen al rekening mee gehouden.
Dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht