ROTTERDAM

Schizofrenie bracht Ruud S. tot zijn gruwelijke daad waarbij hij de keel van zijn dochtertje doorsneed

Links: Ruud S., rechts: baby Emily
Links: Ruud S., rechts: baby Emily © Rijnmond
De 23-jarige Ruud S. die vorig jaar zomer de keel van zijn zes maanden oude baby Emily doorsneed, wordt door deskundigen bestempeld als schizofreen. Een psychiater en een psycholoog onderzochten hem en allebei komen ze tot dat oordeel. Ze adviseren Ruud S. tbs met dwangverpleging op te leggen. Dat bleek maandag tijdens een regiezitting voor de rechtbank in Arnhem.
Ruud S. was via een online verbinding vanuit de gevangenis in Vught aanwezig en kwam heel kort aan het woord. Hij heeft gezegd hoe vreselijk hij het vindt wat er is gebeurd. Dit keer zei hij niet dat hij door moeder Jasmin gedwongen werd tot zijn gruwelijke daad – wat hij tijdens twee voorgaande zittingen wel deed. Volgens zijn advocaat Boelaars gaat het nog niet veel beter met haar cliënt en houdt hij nog steeds vol dat hij in opdracht handelde.
Tijdens de regiezitting werd de diagnose schizofrenie niet toegelicht. Ook zijn advocaat Boelaars wilde er na afloop niet op ingaan. S. kampte al eerder in zijn leven met geestelijke problemen maar niet eerder was schizofrenie in beeld. Het is een psychische aandoening waarbij paranoia, waanbeelden en denkstoornissen optreden.
Ruud S. verblijft sinds het drama op de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Vught. Hij heeft toegegeven dat hij toen psychotisch was en dat het ombrengen van zijn dochtertje het vreselijkste is wat hij ooit heeft moeten doen.
Portret van baby Emily in knuffel-zee
Portret van baby Emily in knuffel-zee © Rijnmond
De computer van S. is door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht maar daarop is niets opmerkelijks aangetroffen in de dagen voorafgaande aan het drama.

Totale paniek

Dat drama speelde zich af op zondagmiddag 17 juli 2022 in Rotterdam-Charlois in het huis van de schoonmoeder van S. aan de Wolphaertsbocht. Ze zitten met zijn vijven – moeder Jasmin, vader Ruud, oma, oom Erich en baby Emily – aan de keukentafel. De dan nog 22-jarige vader neemt zijn dochtertje mee naar de woonkamer en daar snijdt hij haar keel door.
Volgens oom Erich gebeurde dat onverwachts en binnen luttele seconden: “Mijn zus draait zich binnen een minuut om en ziet hem een mes op haar nek drukken", zo vertelde hij een paar dagen na het drama.
Ze bellen 112, en moeder en oma rennen in totale paniek met de zwaargewonde baby in hun armen de straat op. Een ambulance rijdt voorbij maar stopt niet, want die is op weg naar een ander incident. Een buurman rijdt de vrouwen naar het ziekenhuis, maar het is te laat.
Als Ruud S. even later door politieagenten op zijn sokken naar buiten wordt gebracht, oogt hij kalm en onaangedaan. Een omstander filmt zijn aanhouding. Op de achtergrond vraagt iemand of S. zijn eigen kindje heeft omgebracht. Hij knikt ja. Agenten moeten hem in bescherming nemen tegen woedende omstanders. “Een kleine baby heb je de keel doorgesneden. Dat is niet normaal man. Idioot!” roept iemand S. toe.
Aanhouding van Ruud S. op 17 juli 2022 aan de Wolphaertsbocht
Aanhouding van Ruud S. op 17 juli 2022 aan de Wolphaertsbocht © Rijnmond

Stress en burn-out

Op de dag van het drama zit Ruud S. al een half jaar ziek thuis vanwege een burn-out. Volgens zijn advocaat komt dat onder meer door een trauma dat hij opliep tijdens de eindoefening van zijn opleiding in 2019. Het zou gaan om een oefening waarbij S. als krijgsgevangene werd geblinddoekt, met tiewraps vastgezet en stevig ondervraagd. “Volgens Ruud heeft dat een rol gespeeld waarom hij ziek thuis is komen te zitten. Hij heeft daar veel stress van gehad en mogelijk PTSS van opgelopen”, zegt advocaat Boelaars.
Mogelijk heeft ook drugsgebruik een rol gespeeld bij het veroorzaken van de psychose. Hij heeft toegegeven dat hij harddrugs heeft gebruikt, maar dat is niet in zijn bloed op 17 juli aangetroffen. Wel blowde hij die dag en had hij een week daarvoor rustgevende medicijnen voorgeschreven gekregen.
Voorafgaande aan het drama waren er meerdere incidenten. Zo wilde Ruud S. een dag vóór het drama wildvreemde mensen aanvallen met een mes en aanrijden met de auto. Hij was toen op stap met zijn zwager Erich, de broer van Jasmin en de oom van baby Emily. Van dit incident zouden beelden bestaan van een bewakingscamera bij een tankstation. Oom Erich vertelde dit eerder al aan Rijnmond.
In mei wordt de zaak inhoudelijk behandeld en dan moet Ruud S. in de rechtszaal aanwezig zijn. De deskundigen die hem hebben onderzocht zullen een toelichting geven en het Openbaar Ministerie komt met de strafeis. Als S. volledig ontoerekeningsvatbaar wordt beoordeeld, volgt er geen celstraf maar een jarenlange gedwongen behandeling in een tbs-kliniek.
Omdat Ruud S. militair is, wordt zijn zaak behandeld door de militaire kamer bij de rechtbank Gelderland. De kamer is gespecialiseerd in zaken die onder het Wetboek van Militair Strafrecht vallen. Maar ook actief dienende militairen die een delict plegen dat onder het ‘gewone’ Wetboek van Strafrecht valt, komen in Arnhem terecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl