JEUGDZORG

Bezorgde ouders blijven in het ongewisse over toekomst van hun kind bij Labyrint

Angelique Groeneweg maakt zich zorgen over haar kinderen
Angelique Groeneweg maakt zich zorgen over haar kinderen © SCHIE
Verschillende ouders in de regio blijven nog steeds in het ongewisse over wat er gaat gebeuren met hun kinderen nu de begeleiding bij zorginstantie Labyrint in Maassluis, voor hen stopt. Een aantal dagen geleden trokken de ouders publiekelijk aan de bel. Vooralsnog hebben zij geen reactie op hun vragen ontvangen.
De Schiedamse Andrea Scheffers is één van de ouders die aan de bel trok. Haar zoon Sem (15) moet zijn woonplek bij Labyrint verlaten, omdat Mevis (verantwoordelijk voor de jeugdhulp in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam) heeft besloten geen contract af te sluiten met zorgaanbieder Labyrint.
Sem is door zijn complexe zorgvraag erg gevoelig voor veranderingen. Wat er nu met Sem gaat gebeuren blijft voor Andrea onduidelijk: “We hebben nog steeds niks van Mevis gehoord.”

918 dossiers

Het college van Schiedam reageert op de situatie bij Labyrint. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de focus nu ligt bij de zorgcontinuïteit voor de kinderen die jeugdhulp nodig hebben. In totaal zijn er in januari dit jaar 918 dossiers van jeugdigen in Schiedam overgedragen aan Mevis.
"Mevis heeft de opdracht om ervoor te zorgen dat voor elk kind tijdig een passende oplossing komt", schrijft het college, dat Mevis heeft gevraagd op korte termijn in gesprek te gaan met ouders die zich zorgen maken.
Andrea Scheffers en haar zoon Sem
Andrea Scheffers en haar zoon Sem © SCHIE
Die gesprekken hebben volgens Andrea Scheffers nog niet plaatsgevonden. Ondanks dat ze meerdere malen bij Mevis aan de bel trok, laat een antwoord nu al weken op zich wachten. “Ik heb nog helemaal niks gehoord en nog niemand gesproken over het hoe en wat. Begin februari zouden ze mij bellen, inmiddels zijn we zes weken verder.”

‘Heel slecht’

Volgens het college heeft Mevis op dit moment individuele gesprekken met de kinderen en hun ouders waarvan de beschikking afloopt. Mevis koppelt aan elk kind een jeugdprofessional. Een vast contactpersoon die onderzoekt welke hulp er nodig is. Toch is dat bij lang niet alle ouders het geval.
Eind maart hopen we met iedereen in contact te staan.
Mevis
Scheffers: “Ik vind het vreselijk dat je nog steeds in onzekerheid zit en dat je niet weet wat er met je zoon gaat gebeuren. De communicatie is gewoon heel slecht, er is zoveel beloofd, ze zouden me binnen twee weken terugbellen dat is nog steeds niet gebeurd.”
Naast Andrea blijft ook de Schiedamse Angelique Groeneweg nog met veel vragen zitten. In juni dit jaar moeten ook haar kinderen de zorgplek bij Labyrint in Maassluis verlaten. Ze heeft al wel een ‘casusmanager’ vanuit Mevis toegewezen gekregen. Deze casusmanager zou vragen van ouders moeten beantwoorden. Ondanks het contact blijven er veel vragen openstaan: “Concreet antwoord op die vragen die ik heb kunnen zij niet geven. Of een er een PGB (persoonsgebonden budget) aangevraagd kan worden en wie ons daarbij gaat ondersteunen is nog allemaal onduidelijk.”
In een reactie laat een woordvoerder van Mevis weten dat de gesprekken met ouders inmiddels volop gevoerd worden. “We hebben al met 90 procent van de ouders waarvan de beschikking afloopt gesproken. Daarbij hebben we gekeken naar de datum waarop de beschikking afloopt. De eerste gesprekken zijn geweest met de ouders van kinderen wiens beschikkingen als eerste aflopen.”

'Niet in één week'

Toch is het Mevis niet gelukt om met alle ouders in gesprek te gaan. “Je moet je voorstellen, we hebben maar een aantal jeugdprofessionals en 1900 kinderen. Die gesprekken kan je niet in één week voeren. Eind maart hopen we met iedereen in contact te staan.”
Dit verhaal komt van onze mediapartner SCHIE