nieuws

Definitief geen hoofddoek bij politie-uniform

Sarah Izat
Sarah Izat
De Rotterdamse politie is niet van plan om medewerkers met een politie-uniform ook een hoofddoek te laten dragen. Dat liet ze woensdagavond weten aan het College voor de Rechten van de Mens.
Het College deed in november de uitspraak in de zaak van de Rotterdamse Sarah Izat die graag een hoofddoek én een politie-uniform wil dragen tijdens haar werk.
Het College oordeelde toen dat de politie medewerkers discrimineert door ze te verbieden een hoofddoek te dragen. De Nationale Politie zei daarna de uitspraak te bestuderen.
Izat neemt via een videoverbinding aangiften op. Dat doet ze met hoofddoek op, maar wel in burgerkleding, een soort gedoogstatus. Daar verandert nu dus niets aan. De politie en het kabinet vinden de neutraliteit van de agent belangrijker.
"Aan de onpartijdige en onafhankelijke uitstraling ontleent de politie mede het vertrouwen van de burger dat de achtergrond of persoonlijke opvattingen van de politieambtenaar geen rol spelen bij de beoordeling van situaties waarin de politietaak wordt uitgevoerd", zei politiechef Frank Paauw woensdag.
Het College voor de Rechten van de Mens controleert of Nederland zich houdt aan alle afgesproken mensenrechten. De uitspraken zijn een advies en niet bindend.