nieuws

Erasmus MC: nieuwe machine, meer longtransplantaties

Het Rotterdamse Erasmus MC heeft een nieuwe doorbloedingsmachine waarmee longen die eigenlijk ongeschikt waren voor transplantatie alsnog gebruikt kunnen worden.
Het ziekenhuis verwacht met deze nieuwe techniek per jaar 35 procent meer patiënten die op de wachtlijst voor longtransplantatie staan, te kunnen helpen, meldt het Erasmus MC donderdag.
In Nederland wachten ongeveer 170 mensen op nieuwe longen. Er komen te weinig longen beschikbaar voor donatie. Ook blijkt dat veel longen die wel beschikbaar komen alsnog niet geschikt zijn.

Alsnog gebruiken


Met de nieuwe doorbloedingsmachine, verwacht het Erasmus MC het aantal longtransplantaties met ruim een derde te kunnen verhogen.
"Wij verwachten dat donorlongen die in eerste instantie ongeschikt waren voor donatie, in ongeveer 75 procent van de gevallen alsnog te gebruiken zijn", zegt longarts Rogier Hoek.
Wat doet die nieuwe machine dan precies? Zodra iemand longen heeft gedoneerd worden deze gespoeld. Daarna worden ze direct van zuurstof voorzien en zijn ze geschikt voor transplantatie naar een ander lichaam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl