FEYENOORD

De Klassieker van André Bahia: 'De strijd met Babel en Suárez vond ik mooi'

André Bahia is hier in duel met Luis Suárez tijdens Feyenoord-Ajax
André Bahia is hier in duel met Luis Suárez tijdens Feyenoord-Ajax © Orange Pictures - Maurice van Steen
De Klassieker staat voor de deur. Deze editie tussen Ajax en Feyenoord is misschien wel de belangrijkste in jaren. Daarom kijken we met oude Feyenoord-helden terug en vooruit op deze schitterende wedstrijd aan de hand van zes vragen. In aflevering 2 is het de beurt aan André Bahia, die nog altijd prima Nederlands spreekt.

1. Wat is jouw mooiste Klassieker-herinnering?

"Mijn eerste Klassieker speelde ik in augustus 2005. Dat was het uitduel met Ajax in de Arena. Toen wonnen we dankzij doelpunten van Salomon Kalou en Dirk Kuyt. Sowieso vond ik deze wedstrijden schitterend. Ajax heeft namelijk altijd goede voetballers. De strijd met Ryan Babel en Luis Suárez vond ik bijvoorbeeld mooi."
Tekst gaat verder onder de foto.
André Bahia maakte in het seizoen 2010/2011 een doelpunt in De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax
André Bahia maakte in het seizoen 2010/2011 een doelpunt in De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax © Orange Pictures - W.J. Dijkdrent
"Maar ik heb ook nog voor Feyenoord tegen Ajax gescoord! Dat was in het seizoen 2010/2011, maar die Klassieker verliep teleurstellend. We verloren toen met 2-1, maar het was heel bijzonder om tegen Ajax een doelpunt te maken. Waarom? Omdat het Ajax is."

2. Ben je blij dat je De Klassieker mét uitsupporters hebt gespeeld?

"Ja. Toen ik voor de eerste keer in Amsterdam speelde (2005, red.), waren er nog supporters van Feyenoord bij. Door hen werden we echt gesteund. De supporters van Feyenoord zijn de beste. Ze zijn er altijd bij. Ik volg hen. Feyenoord zit in mijn hart. Jammer dat ze er komende zondag niet bij zijn. De steun van de supporters is namelijk belangrijk voor de spelers."

3. Is de komende Klassieker beslissend in de titelstrijd?

"Ja, dat denk ik wel. Feyenoord staat namelijk nu bovenaan. De Klassieker tegen Ajax wordt heel belangrijk als Feyenoord daadwerkelijk kampioen wil worden."

4. Wie is de favoriet: Ajax of Feyenoord?

"Feyenoord. Altijd! De ploeg speelt goed en er is veel vertrouwen. Bovendien is er in het team strijd aanwezig. Een paar spelers maakt bij Feyenoord het verschil, voornamelijk voorin. Maar ook gaat het achterin goed. Feyenoord speelt stabiel."
"Ik vrees dat het lastig zal worden voor Ajax. Natuurlijk, daar zijn ook goede spelers. Maar Ajax heeft een nieuwe trainer (John Heitinga, red) en wint maar moeilijk wedstrijden. Alles is nieuw voor dit team."

5. Op wie ga je specifiek letten bij Ajax of Feyenoord?

"Orkun Kökçü gaat met zijn techniek het verschil maken. Hij speelt momenteel prima bij Feyenoord en heeft alles over voor dit team. Zijn doelpunten zijn dit seizoen heel belangrijk voor de ploeg. De basis van Feyenoord, dát is Kökçü."
Tekst gaat verder onder de foto.
Igor Paixão wordt geknuffeld na zijn mooie goal voor Feyenoord tegen Ajax
Igor Paixão wordt geknuffeld na zijn mooie goal voor Feyenoord tegen Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Wat de Brazilianen betreft, vind ik dat Igor Paixão het goed doet bij Feyenoord. Zeker omdat het pas zijn eerste seizoen in Rotterdam is. Dat is niet makkelijk voor een Braziliaan. Paixão heeft al een paar keer gescoord en echt het verschil bij Feyenoord gemaakt. Bij Danilo zie je dat hij al ervaring met de Nederlandse competitie heeft. Ook hij is belangrijk voor Feyenoord met de doelpunten die hij maakt."

6. Waar ga je De Klassieker kijken?

"Vier jaar geleden ben ik gestopt met voetballen. Ik heb al zeven jaar een eigen voetbalbedrijf in Brazilië, dat Sports Advisor heet. Ik werk momenteel als zaakwaarnemer. Tegenwoordig woon ik met mijn familie, mijn vrouw en kinderen, in de Portugese stad Braga. Mijn kinderen zijn overigens allemaal voor Feyenoord en Flamengo."
"Dus ik ga zondag thuis met mijn familie naar Ajax-Feyenoord kijken. De barbecue gaat dan ook aan, haha! Dat is echt lekker. Maar ik heb er echt zin in. Altijd. De Klassieker is de beste wedstrijd van Nederland!"
Ajax-Feyenoord begint op zondag 19 maart om 14:30 uur en is natuurlijk live te volgen op Radio Rijnmond.