FEYENOORD

De Klassieker van Salomon Kalou: ‘K2 was toen echt een begrip’

Salomon Kalou viert zijn doelpunt voor Feyenoord in Amsterdam tegen Ajax in 2005
Salomon Kalou viert zijn doelpunt voor Feyenoord in Amsterdam tegen Ajax in 2005 © Archiefbeeld
De Klassieker staat voor de deur. Deze editie tussen Ajax en Feyenoord is misschien wel de belangrijkste in jaren. Daarom kijken we met oude Feyenoord-helden terug en vooruit op deze schitterende wedstrijd aan de hand van zes vragen. In aflevering 3 komt Salomon Kalou aan het woord.

1. Wat is jouw mooiste Klassieker-herinnering?

"Ik heb twee bijzondere Klassiekers gespeeld. In het seizoen 2004/2005 scoorde ik voor het eerst in die wedstrijd, thuis in De Kuip. Feyenoord verloor toen wel helaas met 3-2 van Ajax."
"Dat was in het seizoen 2005/2006 wel anders. Dat was mijn beste periode bij Feyenoord. In de Arena wonnen we met 2-1. Daar maakte ik het eerste doelpunt, waarna Dirk Kuyt de tweede goal scoorde. Met hem heb ik nog altijd contact. We waren wel K2! Dat was echt een begrip. Maar dat we wonnen in Amsterdam, was echt niet normaal. Feyenoord behaalde daar niet altijd goede resultaten, maar dat was in dat jaar wel anders. We hadden een mooie periode met dit team."
Tekst gaat verder onder de foto.
Salomon Kalou en Dirk Kuyt tijdens de Dirk Kuyt Testimonial 2018
Salomon Kalou en Dirk Kuyt tijdens de Dirk Kuyt Testimonial 2018 © Orange Pictures
"Helaas heb ik niet veel tijd om in Rotterdam te zijn. Maar als ik kan, dan ben ik er. Ik heb hier nog veel vrienden wonen. Bovendien is de stad heel mooi."

2. Ben je blij dat je De Klassieker mét uitsupporters hebt gespeeld?

"Natuurlijk ben ik daar blij mee. Feyenoord is de beste club van Nederland. Het Legioen is mooi en steunt de club altijd. Als ik denk aan het Feyenoord-publiek bij de wedstrijden in de Arena, dan kijk ik er met veel plezier op terug. De supporters hielpen ons en gaven ons altijd vertrouwen, ook in Amsterdam. Jammer dat ze er nu niet meer bij zijn."
Tekst gaat verder onder de video.
ARCHIEF: Feyenoord wint bij Ajax in Amsterdam (2005)

3. Is de komende Klassieker beslissend in de titelstrijd?

"Nee, want er moeten nog veel wedstrijden gespeeld worden. Maar als Feyenoord wint, dan wordt de situatie in de competitie wel anders. Feyenoord heeft dan écht een voordeel op de ranglijst."

4. Wie is de favoriet: Ajax of Feyenoord?

"Feyenoord. De club heeft nu het momentum en doet het in de Europa League ook nog eens goed. Ajax heeft daarentegen wat problemen en wint de wedstrijden moeizaam."

5. Op wie ga je specifiek letten bij Ajax of Feyenoord?

"Ik vind dat Feyenoord meer een team dan Ajax is. Feyenoord is echt een collectief, terwijl Ajax naar mijn mening meer van het individu moet hebben. Met de mentaliteit zit heel goed bij de Rotterdammers."
Tekst gaat verder onder de foto.
Orkun Kökçü wijst naar het hart na zijn benutte penalty voor Feyenoord tegen NEC
Orkun Kökçü wijst naar het hart na zijn benutte penalty voor Feyenoord tegen NEC © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Persoonlijk vind ik Orkun Kökçü erg belangrijk voor het team. Ook vind ik Oussama Idrissi een goede speler. We moeten hen bij Feyenoord in de gaten houden."

6. Waar ga je De Klassieker kijken?

"Ik ga de wedstrijd thuis op de televisie kijken. Momenteel ben ik in Djibouti, waar ik voetbal voor AS Arta/Solar7. Dit wordt mijn laatste jaar. Hierna stop ik met profvoetbal."
"Maar ik heb een satellietverbinding. Zo kan ik gewoon naar buitenlands voetbal kijken. Engels, Frans, maar ook Nederlands voetbal. Dat geldt dus ook voor De Klassieker. Ik ga er vandaag lekker voor zitten!"
Ajax-Feyenoord begint op zondag 19 maart om 14:30 uur en is natuurlijk live te volgen op Radio Rijnmond.