RECHTSZAAK

Na fatale klap in Rotterdamse discotheek Club BLU heeft verdachte 'grote glimlach' op zijn gezicht

Archiefbeeld Club Blu
Archiefbeeld Club Blu © MediaTV
De beelden worden herhaaldelijk vertoond in de rechtszaal: vechtende mensen in Club BLU in Rotterdam. Een deel van het publiek heeft de zaal dan even verlaten. Zij kunnen die ene klap niet aanzien: die vuistslag waardoor hun Samir is overleden.
Het fatale incident volgt op een reeks van ongeregeldheden in de Rotterdamse discotheek. Middelpunt is steeds Nabil el F.
De 26-jarige Rotterdammer komt op 7 mei 2022 om half drie ‘s nachts Club BLU binnen, samen met enkele neven en vrienden. Hij drinkt het nodige en gebruikt lachgas, dat rijkelijk in ballonnetjes wordt aangeboden.
Dan wordt hij met een fles op het hoofd geslagen. “Uit het niets”, zo verklaart hij. Volgens het OM hadden twee mannen ruzie, mogelijk over een vrouw. De bezoeker die met de fles sloeg, ‘de man met de paardenstaart’, wordt uit de discotheek gezet.

Verhaal halen

Nabil zit tien minuten later aan een zogeheten vip-tafel bij Club BLU. Aan een tafel ernaast zitten volgens hem bekenden van ‘de man met de paardenstaart’. Hij wil ‘verhaal halen’. Wat er dan precies gebeurt, is onduidelijk, maar op de beelden is een kluwen vechtende mensen te zien.
Nabil el F. loopt voortdurend heen en weer. Hij slaat een man met de vuist en loopt weg. Samir, die op het iets lager gelegen balkon zit, klimt over de reling. Nabil komt terug en slaat Samir direct tegen het achterhoofd, als een linkse directe. Het slachtoffer valt ‘als een plank op de grond.’
Als Nabil wegloopt, is op de beelden een grote grijns te zien. Zelf ontkent hij dat. “Misschien was ik nerveus.”
De verdachte en zijn advocaat Roethof omcirkelen een vrouw die op het balkon staat waar Samir net vandaan kwam. Nabil: “Zij waarschuwde voor Samir. Ze zei: ‘Kijk uit, kijk uit! Hij gaat je aanvallen!’ Ze wees ook naar hem.”
De verdachte zegt dus dat hij uit een vorm van zelfverdediging handelde. “Het is totaal niet rechtvaardig wat ik heb gedaan, maar ik was bang dat ik weer werd aangevallen. Ik was nog steeds in een shock van die klap met de fles.”
De rechter merkt op dat Samir met zijn rug naar Nabil staat. “Er is geen actie richting u. Hij kijkt niet naar u, hij is niet met u bezig.”
Ook het OM ziet geen enkele vorm van bedreiging. “Dat blijkt ook uit uw grote glimlach direct erna. U bent duidelijk blij met uzelf.”
Het OM eist vijf jaar cel. “U ging als een razende tekeer die avond.” De fatale klap was 'een laffe daad'. Daarbij wordt niet uitgegaan van doodslag: bij één vuistslag gaat het doorgaans om (zware) mishandeling, maar dan wel met de dood tot gevolg.

Antisociaal en narcistisch

De verdachte is eerder veroordeeld voor uitgaansgeweld. Hij is toen gediagnosticeerd als ‘antisociaal en narcistisch’, maar volgens de psycholoog ‘lijkt die stoornis verbleekt’. De psychiater die hem heeft onderzocht, denkt daar anders over. “Meneer komt sinds zijn jeugd in aanraking met justitie.”
Het 29-jarige slachtoffer Samir had een aneurysma in zijn hoofd: een uitstulping van een bloedvat door een zwakke aderwand. Volgens advocaat Roethof speelt dat een grote rol bij de dood van Samir en was dat niet te voorzien door zijn cliënt. “Een slagader knapt normaal gesproken niet door een klap.”
De broer van Samir gebruikt desondanks de term ‘gangster’ voor de verdachte tijdens zijn verklaring in de rechtszaal. “Hij weet wat hem te wachten staat in het hiernamaals, als hij daarin gelooft.” Samirs zus vertelt dat er tientallen waterputten en boompjes naar haar broer zijn vernoemd en dat er bedevaarten in zijn naam zijn gedaan.
In reactie zegt Nabil el F.: “Ik wil heel erg mijn excuus aanbieden. Ik hoop dat zij het mij ooit zullen vergeven. Ik ben er zelf ook kapot van.” De rechter in Rotterdam doet op 28 maart uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl