nieuws

'Hulp aan overbelaste mantelzorgers schiet tekort'

zorg.cropresize.1.jpg
zorg.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam is er niet in geslaagd om de overbelasting van vijfduizend mantelzorgers in de stad terug te dringen. Het beleid van de gemeente om de druk bij de mantelzorgers weg te halen is te snel opgezet en niet doordacht. Dat concludeert de Rekenkamer Rotterdam.
Mantelzorgers zijn mensen die zorgen voor een ziek familielid of een naaste. Omdat er dan geen gebruik wordt gemaakt van thuiszorg of een verpleeghuis, bespaart dit de samenleving tussen de vier en zeven miljard euro per jaar. Maar veel van hen zijn overbelast door de werkdruk.
De gemeente heeft daarom in de afgelopen jaren steunpunten ingesteld voor psychosociale- en administratieve ondersteuning. Maar volgens de rekenkamer leidt dit niet tot een verminderde overbelasting. Het College van B&W heeft van te voren niet goed genoeg uitgezocht wat deze groep nodig heeft, aldus de onderzoekers.
Volgens mantelzorgvereniging Mezzo is landelijk het aantal overbelaste mantelzorgers in drie jaar tijd gestegen van 300-duizend naar 450-duizend.