RIJNMOND KIEST 2023

Ton (87) denkt dat zijn rijbewijs in de stembus ligt en zit uren bij het stemmen tellen (UPDATE: gevonden!)

Ton Jongeleen gooide per ongeluk zijn rijbewijs in de stembus.
Ton Jongeleen gooide per ongeluk zijn rijbewijs in de stembus. © Rijnmond
De verkiezingen zijn voorbij. Maar toch gaat de 87-jarige Ton Jongeleen vandaag weer naar het bureau in LantarenVenster in Rotterdam-Zuid waar hij gister gestemd heeft. En als het aan hem ligt gaat hij daar úren doorbrengen: hij denkt namelijk dat hij zijn rijbewijs in de stembus gegooid heeft en wil met zijn neus op de tellers zitten om zeker te weten dat ze er goed naar zoeken.
Vol goede moed ging Jongeleen woensdagochtend naar het stembureau in het filmhuis op de Wilhelminapier. Het zat meteen al niet mee. "Ik moest twee keer terug omdat de volmachten van de stembiljetten van mijn vrouw niet getekend waren", zegt Jongeleen.
De derde keer kon hij dan eindelijk gaan stemmen en gooide hij twee stembiljetten in de bus voor de Waterschappen en twee stembiljetten in de bus voor de Provinciale Staten. Toen hij thuis kwam, bleek hij zijn rijbewijs kwijt te zijn. Omdat hij zich op het stembureau moest legitimeren, denkt hij dat hij het daar verloren is.
Zit het roze pasje tussen één van de stembiljetten van hemzelf of zijn vrouw? ,,Dat denk ik", zegt Jongeleen. Dus toen de containers open gingen, zat Jongeleen daarbij, in de hoop dat het rijbewijs daar uit te voorschijn zou komen.

Rijbewijs nog steeds kwijt

Maar nee. Na uren op de vingers van de tellers gekeken te hebben, stuurden ze hem naar huis. "Een van de tellers bleek bij mij in het gebouw te wonen. Hij zei dat als hij mijn rijbewijs zou vinden, hij het bij mij door de brievenbus zou gooien."
Maar toen Jongeleen vanochtend zijn brievenbus opende, zat er niks in. Dus wil hij nu weer terug naar het tellen van de stemmen. "Ik ga daar gewoon zitten, ik ga ze helpen met tellen", lacht Jongeleen. Zijn auto kan hij zolang hij zijn rijbewijs kwijt is niet gebruiken. Maar dat vindt hij niet erg. "Het enige dat ik nodig heb is mijn vrouw, ha ha. En die heb ik nog."
UPDATE: Het rijbewijs van Ton Jongeleen is terecht. De politie heeft het afgegeven bij de conciërge van de flat van Ton. Omdat agenten het kwam brengen gaat hij er van uit dat hij het op straat verloren is anders zou hij het via het verkiezingsbureau teruggekregen hebben. Jongeleen heeft aan Rijnmond laten weten erg blij te zijn dat hij zijn roze pasje weer terug heeft..
Jongeleen vertelt dat hij pas opgeeft als hij zijn rijbewijs gevonden heeft.