NIEUWS

Advocaat wraakt rechtbank in proces tegen Rotterdamse makelaar van vergisaanslagen en afpersingen

De woning waar het explosief naar binnen werd gegooid, de bewoner raakte hierbij gewond
De woning waar het explosief naar binnen werd gegooid, de bewoner raakte hierbij gewond © MediaTV
De 31-jarige Rotterdammer Brahim Z. zou vandaag de strafeis horen voor een reeks gewelddadige aanslagen op woningen en bedrijfspanden in Rotterdam-West. Maar zijn advocaat heeft de rechtbank gewraakt, omdat die vooringenomen zou zijn. Het proces is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Brahim Z. zou opereren als makelaar van aanslagen op familie van drugsdieven. Het belangrijkste bewijs vindt Justitie in zijn telefoon waarop screenshots van chatgesprekken staan die te linken zijn aan de aanslagen. Volgens zijn advocaat Veerle Hammerstein is dat nog maar de vraag en kan met de screenshots niet aangetoond worden of Z ook de opdrachtgever was van de reeks aanslagen en afpersingen.
Ben ik aanstuurder? Ben ik schutter? Ben ik opdrachtgever? Ben ik alles?
Brahim Z. tegen de rechter
Terug naar begin 2022. Rotterdam-West wordt in februari opgeschrikt door een aantal beangstigende aanslagen op woningen. Aan het Piet Paaltjensplein wordt als eerste een een gezin met een kinderopvang aan huis het slachtoffer. Zij krijgen midden in de nacht een granaat door het raam. Ze schrikken wakker, maar raken niet gewond. In het huis is het wel een ravage.
De nacht erop is het weer raak aan het Piet Paaltjensplein, maar dan een paar huizen verderop. De bewoners zijn nog wakker. Een van hen kijkt beneden tv , de ander werkt boven. Ze horen glasgerinkel in de keuken en gaan kijken wat er aan de hand is. Dan wordt er een zwarte bal naar binnen gegooid, die luttele seconden later explodeert.
Duizenden granaatscherven vliegen in het rond. De 30-jarige bewoner wordt zwaargewond door een buurman uit huis gehaald en moet met spoed naar het ziekenhuis. Overal in zijn lijf zitten piepkleine stukjes van de granaat en artsen kunnen niet alle scherven uit zijn lichaam halen. Hij zal er de rest van zijn leven mee moeten rondlopen.
In het raam van het huis aan de Jan Kobellstraat in Rotterdam-West zitten zeven kogelgaten
In het raam van het huis aan de Jan Kobellstraat in Rotterdam-West zitten zeven kogelgaten © MediaTV
Diezelfde nacht een paar minuten na de aanslag op de woning aan het Piet Paaltjensplein wordt een kilometer verderop een kogelregen afgevuurd op een woning aan de Jan Kobellstraat. Ook hier is de bewoner nog wakker en zit op de bank tv te kijken. De kogels vliegen door het raam en raken de muur, gordijnen en bank. Als hij op een ander deel van de bank had gezeten, was de kans groot geweest dat ie geraakt was door een kogel.

Drie keer aanslag op verkeerde adres

Uit onderzoek van de politie blijkt dat het in alle drie de gevallen om een vergisaanslag gaat. Het eigenlijke doelwit zou familie zijn van een drugsdealer die verantwoordelijk wordt gehouden voor een ripdeal. Zelf zou de man ondergedoken zitten. Brahim Z. en zijn kompanen zouden zinnen op wraak en beramen een aanslag op zijn familie. In chats wordt gesproken dat ze 'zijn kaka-moeder gaan pakken'. Maar de explosieven en de kogelregen vliegen bij de buren naar binnen. De uitvoerders staan wel voor het huisnummer van het opgegeven adres, maar kiezen het verkeerde raam uit.

Afpersingen voor tienduizenden euro's

In dezelfde periode worden ‘s nachts ook een restaurant, tabakshop en autowasserette beschoten. De ondernemers van deze zaken worden afgeperst voor duizenden euro’s: de één voor 10.000 euro en de ander voor 25.000 euro. Omdat ze weigeren te betalen, beginnen de nachtelijke beschietingen. Meerdere keren worden de bedrijfspanden onder vuur genomen.
Volgens Justitie speelt Brahim Z. een cruciale rol bij de aanslagen en afpersingen. Op zijn telefoon zijn foto’s gevonden van de locaties en screenshots van chatgesprekken waarin gesproken wordt over de uitvoering van de aanslagen. Direct bewijs is er niet. Maar via vrienden, via DNA op kogelhulzen en via gegevens op zijn telefoon kan hij aan alle zaken worden gekoppeld.
Beelden van 3de beschieting van restaurant Ambala aan Vierambachtsstraat

Anonieme melding Brahim dader

In het dossier staat ook dat er anonieme melders zijn die Brahim Z. als dader aanwijzen en zeggen dat hij onder invloed van lachgas panden heeft beschoten.
Tijdens de hele zitting doet de verdachte er het zwijgen toe maar op deze beschuldiging reageert hij kort. "Ik begrijp er niets van. “Ben ik aanstuurder? Ben ik schutter? Ben ik opdrachtgever? Ben ik alles?”
Volgens zijn advocaat Hammerstein is met de screenshots niet bewezen dat Brahim Z. ook de opdrachtgever of uitvoerder was. In de screenshots wordt zijn naam niet genoemd en er is geen chat waarin hij een opdracht geeft. Dat ze op zijn telefoon voorkomen, zegt volgens Hammerstein niet in welke hoedanigheid haar cliënt betrokken is bij de aanslagen. Mogelijk was hij ‘slechts’ een doorgeefluik.

Screenshots geen hard bewijs

Ze wraakt de rechtbank, omdat de rechter de chatgesprekken in de screenshots te veel linkt aan haar cliënt als deelnemer aan die chats. Haar cliënt krijgt daardoor de indruk dat de rechter hem al schuldig heeft verklaard. Vanwege de wraking is de zaak opgeschort tot de wrakingskamer heeft onderzocht of de rechter vooringenomen was en moet worden vervangen.
Brahim Z is ook nog verdachte in een andere zaak. In Sliedrecht zou hij in 2019 op twee mannen hebben geschoten, nadat hij werd betrapt op het stelen van geld, een horloge en een telefoon.