Primeur: Capelse ParkShuttles straks ook op de openbare weg

Rotterdam en Capelle aan den IJssel krijgen de primeur van de eerste onbemande busjes op de openbare weg. Ze gaan vanaf 2020 rijden tussen metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam en het bedrijventerrein Rivium in Capelle.

De nieuwe busjes zijn in feite gepimpte ParkShuttles. Dat zijn de busjes die al sinds 1999 rondrijden op het Rivium. De ParkShuttles hebben nu nog een speciale busbaan nodig, maar nadat ze zijn omgebouwd, kunnen ze ook op de gewone weg. 

Er rijden tussen Ede en Wageningen al zelfsturende busjes op de openbare weg. Maar daar rijdt nog een chauffeur mee, die kan ingrijpen als het systeem hapert. De vernieuwde ParkShuttle is geheel onbemand. 

De zes busjes kosten zo'n 8,5 miljoen euro en worden gebouwd door het bedrijf 2getthere. De gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, het ministerie en de Metropoolregio betalen mee.

Voordat de busjes de weg op mogen, moet de Tweede Kamer volgend jaar nog instemmen met de zogeheten Experimenteerwet zelfrijdende auto. Het bedrijf 2getthere verwacht geen problemen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Capelle aan den IJssel Rotterdam
Deel dit artikel: