FEYENOORD

Wervelend Feyenoord laat in de Europa League helemaal niets heel van Shakhtar Donetsk (7-1)

Feyenoord viert de 7-0 van Danilo tegen Shakhtar Donetsk
Feyenoord viert de 7-0 van Danilo tegen Shakhtar Donetsk © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord heeft met groots machtsvertoon de kwartfinale bereikt van de Europa League. Shakhtar Donetsk werd in de Kuip met liefst 7-1 verslagen door de ontketende Rotterdammers. En dat tegen een ploeg die eerder dit seizoen nog actief was in de Champions League en Real Madrid op 1-1 hield.
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-Shakhtar Donetsk
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-Shakhtar Donetsk © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord speelde een ijzersterke eerste helft tegen de Oekraïners. Santiago Giménez had al na drie minuten verrassend veel ruimte om te schieten vanuit de tweede lijn, maar het vizier van de spits stond nog niet op scherp.
Arne Slot over Feyenoord-Shakhtar Donetsk (7-1): 'Deze wedstrijd wilde ik niet missen'
Zes minuten later was dat wel het geval. Na prima voorbereidend werk van Gernot Trauner (hij stond in de basis) en Alireza Jahanbakhsh creëerde Giménez ruimte voor zichzelf en liet hij keeper Anatoliy Trubin volstrekt kansloos: 1-0.
Tekst gaat verder onder foto
Feyenoord-spits Santiago Gimenez is de gevierde man na de 1-0 tegen Shakhtar Donetsk
Feyenoord-spits Santiago Gimenez is de gevierde man na de 1-0 tegen Shakhtar Donetsk © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
De sluitpost van Shakhtar Donetsk zag zeker in de eerste fase van de wedstrijd veel Feyenoorders voor zijn doel verschijnen. Jahanbakhsh peerde voorlangs van grote afstand, Sebastian Szymanski deed hetzelfde en een voorzet van Marcos Lopez na een prima aanval werd door Trubin verwerkt.
De thuisploeg bleef komen, maar Oussama Idrissi schoot recht op Trubin af. Een minuut later was het alsnog raak. Orkun Kökçü vond met een geplaatst schot de linkerbenedenhoek: 2-0.
Tekst gaat verder onder foto
Alireza Jahanbakhsh valt doelpuntenmaker Orkun Kökçü in de armen tijdens Feyenoord-Shakhtar Donetsk
Alireza Jahanbakhsh valt doelpuntenmaker Orkun Kökçü in de armen tijdens Feyenoord-Shakhtar Donetsk © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Pas na die treffer van Feyenoord beet het machteloze Shakhtar Donetsk iets van zich af. Georgiy Sudakov raakte met een enorme pegel de onderkantlat. Het was echter een spaarzaam momentje van de gasten. In de 38ste minuut liep Feyenoord verder uit.
Kökçü maakte zijn tweede goal, vanaf elf meter, na een handsbal van Yukhym Konoplia: 3-0. In het restant van de eerste helft probeerden Giménez en Jahanbakhsh het ook nog van afstand, zonder succes.

Ontketend Feyenoord

In deel twee weigerde Feyenoord gas terug te nemen. Sterker nog, de thuisploeg maakte er een galavoorstelling van. Na vier minuten was het weer raak. Idrissi krulde de bal heerlijk in de verre hoek achter de kansloze Trubin: 4-0. Nog binnen het uur wisselde trainer Arne Slot drie keer. Met die verse krachten in het elftal sloeg Idrissi precies op het uur weer toe met een prachtige pegel van afstand (5-0).
Tekst gaat verder onder foto
Oussama Idrissi maakte twee prachtige treffers voor Feyenoord tegen Shakhtar Donetsk
Oussama Idrissi maakte twee prachtige treffers voor Feyenoord tegen Shakhtar Donetsk © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het was nog lang niet afgelopen, want kort na de vijfde viel ook de zesde treffer. Jahanbakhsh pikte met een prima knal van afstand ook zijn doelpunt mee en twee minuten deed ook invaller Danilo een duit in het zakje: 7-0. Pas na de zevende goal keerde de rust een beetje terug voor de arme tegenstander.
Oussama Idrissi na Feyenoord-Shakhtar Donetsk (7-1): 'We hebben Shakhtar een hart onder de riem gestoken'
Tekst gaat verder onder foto
Het staat er echt: 7-0 bij Feyenoord-Shakhtar Donetsk
Het staat er echt: 7-0 bij Feyenoord-Shakhtar Donetsk © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
In de slotfase maakte Kevin Kelsy er nog 7-1 van, een eretreffer die kon rekenen op applaus van de Feyenoordfans. De Rotterdammers speelden de wedstrijd uit en tanken met deze uitslag veel vertrouwen voor de klassieker van komende zondag tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. Vrijdag is de loting voor de kwartfinales van de Europa League.
Luister hieronder naar de compilatie van het wedstrijdverslag op Radio Rijnmond:
Zo klonk Feyenoord-Shakhtar Donetsk (7-1) op Radio Rijnmond

Feyenoord - Shakhtar Donetsk 7-1 (3-0)

9' 1-0 Santiago Gimenez
24' 2-0 Orkun Kökçü
38' 3-0 Orkun Kökçü
49' 4-0 Oussama Idrissi
60' 5-0 Oussama Idrissi
64' 6-0 Alireza Jahanbakhsh
66' 7-0 Danilo
87' 7-1 Kevin Kelsy
Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Geertruida, Trauner, Hancko, López (58' Rasmussen); Wieffer, Szymanski (58' Bullaude), Kökçü (67' Taabouni); Jahanbakhsh, Gimenez (58' Danilo), Idrissi (62' Paixão)