AUTOBRAND

Brandweer rukt uit naar autobrand in Schiedam... voor opnames van film over Rotterdamse gabbers

Golf uitgebrand op filmset over Rotterdamse gabbers
Golf uitgebrand op filmset over Rotterdamse gabbers © MediaTV
De brandweer is donderdagavond met loeiende sirenes naar een autobrand in Schiedam gesneld. Veel mensen hadden gebeld, omdat er dikke rook steeg op van de wagen. Aangekomen op de plek bleek er daadwerkelijk een oude Volkswagen Golf in brand stond, maar dat was juist de bedoeling. Voor een film.
Schrijver en regisseur Jim Taihuttu is een film over Rotterdamse gabbers aan het opnemen met de titel Hardcore Never Dies. Voor een van de scenes moet een auto uitbranden. Daar was donderdagavond een set voor gemaakt in de Marconistraat in Schiedam.
De brandweer was daarvan niet op de hoogte en werd wel erg vaak gebeld door verontruste voorbijgangers en omwonenden. Ter plekke hoefde de brandweer niet in te grijpen, alles was onder controle.

Golf GTI

Hardcore Never Dies moet volgens de maker dé film over die tijd worden. Rotterdam was de geboorteplek en het epicentrum van de gabbercultuur in Nederland. Het was begin jaren '90 de populairste jeugdcultuur van Nederland. Happy hardcore wordt nog altijd veel gedraaid, ook op radiozenders. De film volgt een jonge student - gespeeld door Jim Deddes - die zich helemaal verliest in de gabberscene in Rotterdam. Volgens filmmaker Taihuttu is gabber "misschien wel de enige echte oorspronkelijk Nederlandse subcultuur met geheel eigen kleding, muziek en dansstijl. Hardcore Never Dies moet daar een ode aan zijn”, zei hij eerder tegen het ANP.
Bekende accessoires die bij de gabbercultuur hoorden zijn bijvoorbeeld de Nike Air Max, Australian trainingspakken (Aussies), kale of kortgeschoren koppen voor mannen en strak achterover getrokken paardenstaarten bij vrouwen. Drugs als speed waren populair. En de klassieke Golf GTI.