112-NIEUWS

Politie houdt voortvluchtige Griek aan in Bleiswijk | Schoten in Rotterdam-Schiebroek, dader gevlucht

21.000 joints waren klaar voor de verkoop, ook vond de politie lege hulzen, drugs en apparatuur
21.000 joints waren klaar voor de verkoop, ook vond de politie lege hulzen, drugs en apparatuur © Politie
In dit artikel houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke 112-nieuws van vrijdag 17 maart.

Schietpartij in Rotterdam-Schiebroek, geen slachtoffer, wel hulzen

In de Krabbestraat in Rotterdam-Schiebroek is rond 21:45 uur geschoten. De politie heeft meerdere kogelhulzen gevonden. Er is voor zover bekend geen slachtoffer en er is niemand aangehouden. De politie heeft een signalement verspreid van de mogelijke schutter.

Justitie eist werk- en celstraffen voor geweldsexplosies in Zeeland

Tegen twee mannen van 18 en 19 jaar uit Vlaardingen is vrijdag voor de rechtbank in Middelburg jeugddetentie en een werkstraf van 40 uur geëist. De twee maken deel uit van een groep van zeven jonge mannen uit de omgeving van Rotterdam die deze week voor de rechter stonden voor meerdere gevallen van geweldpleging op Schouwen-Duiveland. De zaak van deze twee verdachten werd achter gesloten deuren behandeld, omdat ze op het moment van de mishandelingen nog minderjarig waren.
De zeven verdachten mishandelden in augustus 2021 als groep, maar in verschillende samenstellingen, zonder echte aanleiding meerdere leeftijdgenoten. Het openbaar ministerie eiste tegen de drie hoofdverdachten celstraffen van zes maanden. Met aftrek van hun voorarrest en het voorwaardelijke deel, hoeven ze niet de cel in als de rechter meegaat in de eis. De eis tegen de andere verdachten bleef beperkt tot taakstraffen.

Politie houdt in Bleiswijk voortvluchtige Griek aan

De politie heeft vrijdag in een woning in Bleiswijk een man uit Griekenland aangehouden die op de vlucht was voor de politie in Roemenië. In dat land wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 1500 kilo heroïne. De 37-jarige verdachte woonde eerder al in Nederland en werd in 2021 vanwege het drugsonderzoek overgeleverd aan Roemenië. Daar nam de verdachte onlangs tijdens een huisarrest de benen.
Het team FAST NL dat gespecialiseerd is in het opsporen van voortvluchtigen, kreeg vorige week vanuit Boekarest in Roemenië informatie dat de man hier ondergedoken zat. In samenwerking met de Roemeense politie is de man in Bleiswijk opgespoord en aangehouden. Omdat hij mogelijk vuurwapengevaarlijk was gebeurde dat door de zogeheten Dienst Speciale Interventies aangehouden. De rechter beslist binnenkort over zijn overlevering aan Roemenië.

De klok tikt: tipgeld in zaak vermiste Jaïr Soares

De beloning van 250.000 euro voor de gouden tip over het vermiste jongetje Jaïr Soares uit Rotterdam is nog tot 00:00 uur van kracht. De Peter R. de Vries Foundation, die de beloning heeft uitgeloofd, doet vrijdag een laatste oproep om informatie over de vermissing van Jaïr te delen. Het toen 7-jarige jongetje verdween op 4 augustus 1995 tijdens een stranddag met zijn familie in Monster. Het ene moment speelde hij tikkertje met een vriendinnetje terwijl zijn vader patat haalde, het volgende moment was hij verdwenen. Sindsdien is nooit meer iets van Jaïr vernomen.
De Peter R. de Vries Foundation loofde de beloning in augustus vorig jaar uit in een ultieme poging om de zaak op te lossen en de familie Soares te helpen afsluiting te krijgen. Ook op twee andere onopgeloste zaken ofwel cold cases werd 250.000 euro tipgeld gezet. De beloning zou zes maanden van kracht zijn en werd in februari verlengd, omdat ook de autoriteiten in Kaapverdië en Portugal aandacht aan de zaak wilden besteden. De familie Soares is oorspronkelijk afkomstig uit deze landen.

21 maanden cel geëist tegen Papendrechter voor oplichting ouderen

Justitie wil dat een 25-jarige Papendrechter 21 maanden de cel in gaat voor het oplichten van kwetsbare ouderen. Hij en twee handlangers uit Tilburg en Den Bosch opereerden vanuit een woning in Tilburg. Ze belden kwetsbare ouderen op en deden zich voor als bankmedewerkers. Met babbeltrucs wisten ze bankpassen en pincodes te bemachtigen.
De zaak kwam in augustus vorig jaar aan het rollen na de aangifte van een slachtoffer uit Pijnacker. Ze maakte melding van oplichting en diefstal van haar sieraden. De andere twee verdachten hoorden 13 en 14 maanden tegen zich eisen.

Schiedammer en Bergschenhoekse betrokken bij draaien van 21.000 joints

In een bedrijfspand aan de Kleijweg in Den Hoorn heeft de politie vijf mensen aangehouden voor het illegaal produceren van joints. Onder de arrestanten zijn een 47-jarige vrouw uit Bergschenhoek en een 64-jarige man uit Schiedam. In het pand werden 21.000 joints aangetroffen die klaar waren voor de verkoop. Ook vond de politie er apparatuur om de joints te maken, lege hulzen voor joints, kilo's drugs om ze mee te vullen en een onbekend geldbedrag.
De politie doorzocht het bedrijfspand aan de Kleijweg in het kader van een actie tegen ondermijning op bedrijventerreinen in de gemeente Midden-Delfland. Toen ze in het pand naar binnengingen waren daar de vijf verdachten bezig met het produceren van de joints.

Twee uithalers gesnapt in haven van Rotterdam

In de Rotterdamse haven zijn vrijdagochtend twee drugsuithalers gesnapt. De mannen hadden zich verborgen in een container die bij de terminal van ECT aan de Europaweg stond. De container was afkomstig uit Zuid-Amerika. De verdachten zijn een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 23-jarige man uit Pernis.

Studente Geneeskunde uit opleiding gezet, ongeschikt om arts te worden

Een student Geneeskunde van de Erasmus Universiteit is terecht uit de opleiding gezet, omdat tijdens de opleiding bleek dat ze niet geschikt bleek voor het beroep. Dat heeft de Raad van State bepaald. Haar eerste coschap werd voortijdig afgebroken. Er zou sprake zijn van 'verregaand onprofessioneel gedrag'.
Wat het onprofessionele gedrag inhoudt, wordt niet gezegd. Wel dat het de onderlinge communicatie verstoorde en zou de patiëntveiligheid in gevaar bracht. Ook bij latere coschappen ging het mis. Uiteindelijk werd de vrouw vorig jaar uitgeschreven. Ze stapte naar de rechter, maar die heeft de universiteit nu gelijk gegeven.

Botlekbrug gaat niet naar beneden

De Botlekbrug heeft vrijdagmorgen uren last gehad van een storing. Het bewegend deel van de brug ging niet meer naar beneden. Even na 9:30 uur was de storing verholpen. De storing heeft files veroorzaakt op de A15 en in de omgeving van Spijkenisse en Hoogvliet. Ook op de Groene Kruisweg liep het verkeer vast.  
Wat er precies mis was met de Botlekbrug kan een woordvoerder van Rijkswaterstaat niet zeggen.

Laadpaal in brand in Barendrecht

Aan de Gebroken Meeldijk in Barendrecht is in de nacht van donderdag op vrijdag een laadpaal voor elektrische auto's in brand gestoken. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de auto die aan de laadpaal was aangesloten, ook in brand gevlogen. Tijdens de brand waren meerdere knallen te horen.
De politie onderzoekt wie het vuur heeft aangestoken.