FEYENOORD

'Lalalalala!' Hoe een meer dan 130 jaar oude melodie De Kuip opnieuw verovert

De single van Cock van der Palm uit 1992
De single van Cock van der Palm uit 1992 © Rijnmond
'Feyenoord, Feyenoord, wat gaan we doen vandaag? Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag' is al sinds 1992 te horen in het stadion van Feyenoord. In dat jaar neemt de Rotterdamse zanger Cock van der Palm het nummer op. Sinds kort klinkt het nummer vaker, langduriger én met een 'lalalalala'-refrein. De sjaaltjes gaan omhoog en supporters zingen massaal op de melodie van het refrein 'lalalalala'.
Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk rolt het lied al over de tribunes van de Kuip. Ook tijdens de wedstrijd donderdagavond is het nummer te horen. En na de wedstrijd zingen de supporters het als de spelers het veld aflopen. Op de trappen en rond het stadion richting de uitgang wordt het massaal gezongen.
Dit oude lied is de laatste tijd weer heel vaak in het Feyenoord-stadion te horen
Cock van der Palm zet het nummer in 1992 op de plaat met de titel 'Feyenoord Feyenoord, wat gaan doen vandaag'. De melodie is al veel ouder. Rijnmonds Muzikale Voddeman Roland Vonk: "Het origineel is uit 1892, geschreven door Brit Harry Dacre. Die ging naar Amerika en had zijn fiets meegenomen. Tot zijn afgrijzen moest hij invoerrechten betalen bij de douane in Amerika en op één of andere heeft dat zo’n indruk gemaakt dat hij er een lied over heeft gemaakt."
Roland Vonk met de muziek van Daisy Bell
Roland Vonk met de muziek van Daisy Bell © Rijnmond
Dat wordt het nummer Daisy Bell. Het gaat over een tandem en het refrein luidt: 'Daisy, Daisy, give me your answer do, I'm half crazy, all for the love of you'. Het eindigt met 'A bicycle built for two'. Daisy Bell is in 1894 opgenomen en die opname is bewaard gebleven.
Daisy Bell van Harry Dacre (1894)
"Het nummer is daarna heel vaak opgepakt. In de jaren 30 door de Nederlandse zanger Bob Scholten in een Nederlandse uitvoering", weet Vonk. "In de jaren 40 door Dinah Shore en in de jaren 50 door Nat King Cole. Die laatste versie kennen mensen misschien wel."
Daisy Bell van Nat King Cole (1961)
Jaren later neemt Rotterdammer Cock van der Palm dus de melodie van Daisy en schrijft er een Feyenoordtekst bij. "Ik weet niet precies hoe het is gemaakt, er staat op de single niet vermeld dat dit het nummer Daisy is. Dat maakt ook niet uit want de componist is meer dan 75 jaar geleden overleden, dus je hoeft er geen auteursrecht meer over te betalen", zegt Vonk over de nu zo populaire versie. "Het is natuurlijk een sterke melodie, die kun je altijd gebruiken."