FEYENOORD

Kenners over cruciale Klassieker: ‘Als Feyenoord wint is de titelstrijd wel beslist’

Martijn Krabbendam, Mikos Gouka en Willem Vissers
Martijn Krabbendam, Mikos Gouka en Willem Vissers © Rijnmond
Speelronde 26 in de eredivisie kan een beslissende speelronde zijn. De nummer één gaat op bezoek bij de nummer twee. De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax is altijd al een belangrijk duel, maar de onderlinge confrontatie kan nu zelfs beslissend zijn in de strijd om de landstitel.
Wij spraken met Peter Houtman (voormalig spits), Willem Vissers (Volkskrant), Mikos Gouka (Algemeen Dagblad) en Martijn Krabbendam (VI) over de cruciale Klassieker van zondag. Wat denken zij dat het wordt en gaat dit de allesbeslissende wedstrijd van di seizoen zijn?
“Ik denk niet helemaal beslissend,” trapt Willem Vissers van De Volkskrant af over het belang van deze Ajax-Feyenoord. “Maar als Feyenoord daar wint wel. Dan staan ze zes punten voor en zou je zeggen: dan moet het gedaan zijn.”
“Ajax moet eigenlijk alles winnen. En dat is ook een druk,” vindt Vissers. “Thuis van AZ, uit bij PSV. Als ze van Feyenoord verliezen hebben ze alleen nog de beker en dat zien ze in Amsterdam als een troostprijs. Als Ajax verliest is hun seizoen voorbij en als Feyenoord verliest staan ze achter op doelsaldo maar hebben ze nog genoeg kans om dat weer in te halen.”

“Geen reden om met knikkende knietjes naar Amsterdam te gaan”

Martijn Krabbendam van VI is minder stellig dat bij een zege van Feyenoord de landstitel ze niet meer kan ontgaan, maar acht de kans wel groter dat Feyenoord daar weer eens wint.
“Het kampioenschap wordt nog niet beslist maar als Feyenoord daar 'gewoon' wint, dan doen ze hele goede zaken. En dat kan. Ze hebben één keer verloren tot nu toe, uit bij PSV ergens in september. Dit team weet moeilijk te verliezen dus ik zie geen reden om met knikkende knietjes naar Amsterdam te gaan.”
Voor de supporters en iedereen in Nederland is het belang van De Klassieker bekend. Het belang wordt altijd opgepompt, ongeacht de stand op de ranglijst. Krabbendam denkt dat het binnen de spelersgroep anders ligt.
“Feyenoord heeft spelers uit alle windstreken, die kennen het sentiment met Ajax niet zo goed. Ik sprak Hancko laatst, die zei dat hij ook met Sparta Praag tegen Slavia Praag heeft gespeeld. Op iets kleinere schaal, maar wel met dezelfde sentimenten. Veel van die spelers zien dit vooral als een kans om drie punten weg te lopen bij Ajax.”

"Feyenoord probeert overal het spel te maken”

Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad denkt dat met een gelijkspel Feyenoord ook al tevreden kan zijn. “Bij winst wordt het gat dan wel heel groot, met het programma dat Feyenoord ook nog heeft. Hoewel ze ook moeizaam wonnen van Volendam en Groningen. Dus een puntje zou voor Feyenoord ook prima zijn.”
“Feyenoord probeert zelf overal het spel te maken en Ajax ook. Dat lukte ze niet in De Kuip,” verwijst hij naar de 1-1 in Rotterdam twee maanden geleden. “Toen was Feyenoord de bovenliggende partij. Dat wil Slot ook in de ArenA doen en de vraag is of het Ajax nu wel lukt om daar onderuit te spelen.”

“Club als Feyenoord moet altijd voor de winst gaan”

Peter Houtman weet hoe het is om Klassiekers te spelen en te winnen. De stadionspeaker gaat er zondag eens goed voor zitten.
"Ik ga er neutraal in... nou ja, neutraal. Wel partijdig! Het is altijd een wedstrijd op zich. Maar je gaat als Feyenoord zijnde alleen maar voor de winst.”
“In 2005 was de laatste overwinning,” valt Krabbendam hem nog bij. “En ook zo'n 'wedstrijd op zich' moet je nu gewoon een keer winnen,” besluit hij.