nieuws

Alibi’s beter te controleren door onderzoek Erasmus MC

2010-dna04.cropresize.tmp.jpg
2010-dna04.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld waarmee het eenvoudiger wordt om misdrijven op te lossen. Met behulp van DNA-onderzoek kan voortaan worden vastgesteld wanneer bloed-en speekselresten op de plaats van een misdrijf terecht zijn gekomen
Bij DNA-onderzoek bestaat meestel geen twijfel van wie het spoor is. DNA geeft alleen geen antwoord op de vraag wanneer het spoor is ontstaan. Nu dat wel kan, is het voor de politie makkelijker om een alibi van een verdachte te controleren.
De wetenschappers zijn er achter gekomen dat er 's ochtends andere hormonen in het bloed zitten dan ’s avonds. 's Nachts zit er bijvoorbeeld veel 'melatonine' in, terwijl bloed er in de vroege ochtend juist veel 'cortisol' bevat. Door de DNA-gegevens naast een grafiek te leggen, kunnen de onderzoekers globaal nagaan op welk tijdstip bloed- en speekselresten op de plaats van het delict terecht zijn gekomen.
Het Nederlands Forensisch Instituut heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn. Binnenkort gaat het instituut samen met de onderzoekers bekijken hoe de techniek kan worden ingezet bij politieonderzoek.