CHRISNATUURLIJK

Dromen van Rotterdam als nationaal park in Chris Natuurlijk van 18 maart

Droomt de vos ook van Rotterdam als nationaal park?
Droomt de vos ook van Rotterdam als nationaal park? © Pixabay
Begin je zaterdag om 08:00 uur met Chris Natuurlijk over dromen van Rotterdam als nationaal park, verlangen naar de terugkeer van de visarend, kattenwerende tuinplanten en architectuur als middel voor een nieuwe toekomst
Londen is een National Park City. Zou dat ook in Rotterdam kunnen? Voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (NMR) zou het een droom zijn. Van vos tot zeehond, van kat tot rat, van mos tot zeldzame orchidee, in Nationaal Park Rotterdam - de nieuwe tentoonstelling van het NMR die zondag 19 maart opent voor publiek - kun je zien hoe rijk de stad nu al is aan natuur. Volgens het museum doet stadsnatuur niet onder voor de ‘klassieke natuur’ in onze nationale parken. Samen met Anne van Hazel en Niels de Zwarte van het museum blikt Chris Natuurlijk vooruit op misschien wel de toekomst van Rotterdam als National Park City.
Niels de Zwarte en Anne van Hazel steken zich in de nesten op de tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam
Niels de Zwarte en Anne van Hazel steken zich in de nesten op de tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam © Rijnmond

Included

Daar past Sawa goed in thuis. De eerste houten woontoren in Rotterdam - een ontwerp van Mei Architects and planners - is in samenwerking met stadsecologen en biologen natuurinclusief ontworpen. Robert Winkel, de directeur van het Rotterdamse Mei is te gast om te vertellen over het boek Included, waarin “Mei architects and planners” hun recepten delen voor architectuur als middel voor een nieuwe, inclusieve toekomst. Een voorbeeld is Sawa, dat nu verrijst naast de studio’s van Rijnmond in het Lloydkwartier in Rotterdam.
Een schets van de houten woontoren van 'SAWA'
Een schets van de houten woontoren van 'SAWA' © architect
Hij komt, hij komt
De kleine bosuil is al uit het ei en bij de zeearenden is er een tweede ei. De avonturen van allerlei broedvogels volg je op de site Beleef de Lente van Vogelbescherming. Met webcams kijk je mee in de nesten van vogels in de lente. Boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer kan niet wachten tot de camera in het nest van de visarenden in de Biesbosch weer aan gaat. Als het goed is zijn de visarenden onderweg.
Visarend
Visarend © Thomas van der Es

Het broedseizoen is begonnen, pas op je kat

Katten zijn leuk, maar misschien nu even niet in de tuin, want het broedseizoen gaat beginnen. Botanicus Melitta van Bracht van de Botanische Tuin Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid heeft tips voor kattenwerende tuinplanten.
Katten in de tuin
Katten in de tuin © Pixabay
Zaterdag 18 maart van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.