RECHTSZAAK
Kat wordt in Vlaardingen overreden door een auto: bewust gegooid of een ongeluk?

3 juli vorig jaar komt een kat onder een auto op de Spoorsingel in Vlaardingen en overlijdt ter plekke. Werd het dier er bewust voor gegooid? Of ging het per ongeluk? Het OM spreekt van 'een diep trieste zaak', de verdachte ontkent. Het oordeel van de rechter: vrijspraak.
De zaak komt aan het rollen als meerdere mensen de politie bellen: een stel zou gruwelijk met een kat zijn omgegaan. Ze zouden 'hebben staan stampen' op het dier. De kat werd 'aan de staart rondgeslingerd en bewust voor de auto gegooid.'
Het OM ziet genoeg bewijs: behalve deze getuigenverklaringen zijn er bloedspatten verspreid over het wegdek gevonden en is er een bloeduitstorting op de plek waar de staart aan het lichaam van het dier vastzit. Eis: een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. "Een dier levend voor een auto gooien, dit is echt absurd gedrag."
De 31-jarige Vlaardingse verdachte is alleen naar de rechtbank in Dordrecht gekomen. Zijn vriendin en medeverdachte is terug naar Hongarije gegaan, hun moederland. Hij vertelt het volgende: "Onderweg naar het station zagen we een kat in de struiken, het dier leek ziek. Ik pakte het op omdat ik het mee naar huis wilde nemen, om het te laten opknappen. De kat beet in mijn duim. Omdat hij niet losliet, wilde ik het van mij afschudden. Ik heb de auto niet gezien."
Emotionele schade
De dierenarts heeft vastgesteld dat de kat inderdaad ondervoed was en steentjes en gras in de maag had. Volgens de eigenares was het dier al drie dagen vermist. Het was ontsnapt tijdens het vervangen van de kozijnen. Zij wil vijfduizend euro voor de emotionele schade die zij heeft geleden. Volgens haar heeft ze haar andere kat ook moeten wegdoen, omdat het dier zo eenzaam was na het overlijden van de andere kat.
De rechter noemt dierenmishandeling 'ingewikkelde zaken waarbij emoties een grote rol spelen.' Zij gaat uit van de verklaringen die direct na het incident zijn opgetekend. Daarin komen nog geen termen voor als 'stampen' en 'rondslingeren'. "Dat is wel het geval als mensen er later vol van emotie met elkaar over hebben gesproken."
Zij noemt de verklaring van de verdachte zelf niet onlogisch. "Het staat wel vast dat de kat u heeft gebeten en dan kan ik wel begrijpen dat u ongecontroleerde bewegingen heeft gemaakt met uw arm en de kat van u heeft afgeduwd. Getuigen denken dan dat u aan het slingeren bent. Er is geen bewijs voor dierenmishandeling en ik spreek u daarom vrij."
De officier van justitie zei kort voor de uitspraak dat de samenleving met een gevoel van 'heftige verontwaardiging' zal reageren op de dood van de kat. Hij kan in hoger beroep gaan tegen de vrijspraak en de zaak voorleggen aan het gerechtshof in Den Haag.