FEYENOORD

Italiaanse media: ‘Burgemeester van Rome wil geen fans van Feyenoord in zijn stad bij Europa League duel’

Krantenkop in Italië daags na AS Roma - Feyenoord in 2015
Krantenkop in Italië daags na AS Roma - Feyenoord in 2015 © Rijnmond
Burgemeester Roberto Gualtieri van Rome heeft een oproep gedaan aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken om supporters van Feyenoord te weren rondom de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord op 20 april aanstaande. Dat melden diverse Italiaanse kranten, waaronder La Gazzetta dello Sport.
De reactie van de burgemeester komt daags na de loting voor de Europa League waarin Feyenoord werd gekoppeld aan AS Roma voor de kwartfinale van het toernooi. Hij refereert specifiek aan de eerdere confrontatie tussen de twee clubs in 2015 waarin er flinke ongeregeldheden waren tussen Italiaanse politie en fans van Feyenoord.

Wederom geen uitfans in Europa

In de vorige wedstrijd in de Europa League campagne van dit seizoen waren er ook al geen fans van Feyenoord welkom. Toen kwam dat door een straf van de UEFA, na ongeregeldheden bij de uitwedstrijd tegen Sturm Graz in de poulefase van het toernooi.
Feyenoord hoopte dat het in de kwartfinale wel weer fans kon meenemen, maar hield al rekening met deze gang van zaken. Zo bleek tijdens de persconferentie met trainer Arne Slot na de loting. “Ik zou het ontzettend jammer vinden als de autoriteiten deze keuze maken. Maar het zou niet als een complete verrassing komen gezien het verleden.”

UEFA wil strengere regelgeving

Eerder deze week kwam UEFA voorzitter Ceferin met stevige uitspraken naar aanleiding van de keuze van de Italiaanse autoriteiten om in Napels het uitvak leeg te houden bij een duel met Eintracht Frankfurt. Hij vindt dat er gekeken moet worden of wedstrijden dan verplaatst moeten worden naar andere locaties, als de lokale autoriteiten uitfans weigeren toe te laten.
Als het al zo ver komt, zal dergelijke regelgeving nog niet van toepassing zijn voor het komende Europese duel van Feyenoord in Rome. Het is nog niet bekend of de gemeente Rotterdam wel de komst van supporters uit Italië goedkeurt voor het eerste duel in De Kuip op 13 april.