SPARTA

Spartaans sambavoetbal in Drenthe zorgt voor een knappe vijfde plaats

Koki Saito 'vliegt' na zijn prachtige goal voor Sparta tegen FC Emmen
Koki Saito 'vliegt' na zijn prachtige goal voor Sparta tegen FC Emmen © Orange Pictures - Pieter van der Woude
In de eredivisie is Sparta zaterdagavond de nieuwe nummer vijf van de eredivisie geworden. De Rotterdammers wonnen bij FC Emmen (0-2), waarna FC Twente zeker voor een dag op de ranglijst een plek zakt. Wat we moeten onthouden van dit duel? De geweldige goals van Sparta.
Drie belangrijke momenten in FC Emmen-Sparta
Drie belangrijke momenten in FC Emmen-Sparta © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Hoewel FC Emmen de aftrap nam, voetbalde Sparta na enkele seconden al de eerste kans bij elkaar. Koki Saito haalde uit, maar het schot van de Japanner werd voor de lijn weggehaald. In de vijfde minuut knikte Joshua Kitolano de bal in de handen van doelman Mickey van der Hart. Even later vuurde Vito van Crooij een pegel op de keeper af.
Maurice Steijn na FC Emmen-Sparta (0-2): 'We hebben soeverein gewonnen'
De intenties waren duidelijk: de Kasteelclub wilde de drie punten graag mee naar Rotterdam nemen. De thuisploeg schrok hiervan wakker. Deze wake-up call resulteerde even later in een goede mogelijkheid voor Julius Dirksen. De vleugelverdediger van FC Emmen knalde aan de linkerkant van het zestienmetergebied van Sparta de bal voorlangs. De Rotterdammers lieten zich hier niet van de wijs brengen. Uit een hoekschop - hoe anders de laatste weken - kopte Arno Verschueren de bal op FC Emmen-doelman Van der Hart. Dit boeiende openingskwartier verdiende een doelpunt, maar dat kwam er niet.

Klasseflits van Saito...

Vervolgens ontstond een fase waarin Sparta feller was dan FC Emmen. De Kasteelclub kreeg weer kansen, die echter niet werden benut. Zo mocht Shurandy Sambo aanleggen voor een schot. Zijn poging was echter een prooi voor FC Emmen-keeper Van der Hart. Ook krulde Van Crooij bijna een hoekschop binnen. Sparta moest wel oppassen. Jeremy Antonisse trapte buiten het zestienmetergebied namelijk de bal nipt over.
Sparta-verdediger Shurandy Sambo moet het duel aangaan met FC Emmen-aanvaller Jeremy Antonisse
Sparta-verdediger Shurandy Sambo moet het duel aangaan met FC Emmen-aanvaller Jeremy Antonisse © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Rond het halfuur kantelden de verhoudingen even. FC Emmen kreeg iets meer grip op de wedstrijd. Sparta had daar zichtbaar moeite mee.
Maar deze mindere fase verbleekte toen Saito een waar kunststukje inzette. De bal zat figuurlijk met een touwtje aan zijn voet. De rappe buitenspeler liet twee spelers van FC Emmen achter zich na een geweldige schijnbeweging aan de linkerkant van het veld. Vervolgens knalde de Japanner van Sparta de bal keihard raak. Deze 0-1 was er werkelijk eentje om in te lijsten.
Zo klonk de 0-1 van Koki Saito bij FC Emmen-Sparta op Radio Rijnmond

...die Van Crooij evenaart

Alsof Sparta niet meer onder stroom stond. De Rotterdammers kregen ook aan het begin van de tweede helft goede kansen. Zo kopte Verschueren een bal op FC Emmen-keeper Van der Hart en was de rebound niet aan aanvoerder Bart Vriends besteed. De beste kans kwam daarna pas. Maar 'driemaal is scheepsrecht' ging niet op voor Verschueren. De Belgische middenvelder knikte een voorzet van Van Crooij op de lat.
Vito van Crooij over zijn geweldige treffer bij FC Emmen-Sparta: 'Misschien is dit niet de goal die iedereen bij mij verwacht'
De toeschouwers werden vervolgens niet verwend met een fijn duel. Sterker nog, de wedstrijd kakte wat in. Rond de zeventigste minuut bracht FC Emmen wat leven in de brouwerij. Jari Vlak en Ahmed El Messaoudi namen het doel van Sparta onder vuur. Keeper Nick Olij stond tweemaal paraat.
Keeper Nick Olij hield tegen FC Emmen zijn doel bij Sparta schoon
Sparta zou het meegereisde publiek later nog eens trakteren op een huzarenstukje. Van Crooij was daar verantwoordelijk voor. Aan de rand van het zestienmetergebied baande hij zich een weg richting het doel van FC Emmen. Ook met zijn afronding zat het wel snor (0-2).
Zo klonk de 0-2 van Vito van Crooij bij FC Emmen-Sparta op Radio Rijnmond

FC Emmen - Sparta 0-2 (0-1)

44' 0-1 Koki Saito
89' 0-2 Vito van Crooij
Opstelling Sparta: Olij; Sambo (90+4' Meissen), Vriends, Eerdhuijzen, Pinto; Van Mullem, Verschueren (85' Abels), Kitolano; Van Crooij, Lauritsen, Saito (75' Meijers)
Kijk hieronder naar de NOS Sport-samenvatting van FC Emmen-Sparta: