BROUWERIJ

In Tropicana vind je vanaf deze zomer een kroeg van Rotterdamse bierbrouwers Vet & Lazy

Okke van Beuge (links), Niels Vermeijden, Ruben Krommenhoek en Leon van der Burg bij de gevel van hun nieuwe kroeg in het voormalige zwembad Tropicana.
Okke van Beuge (links), Niels Vermeijden, Ruben Krommenhoek en Leon van der Burg bij de gevel van hun nieuwe kroeg in het voormalige zwembad Tropicana. © Vet & Lazy
Twee Rotterdamse vrienden startten in 2015 een bierbrouwerij onder de naam Vet & Lazy. Nu willen ze een kroeg openen in Tropicana, het voormalige zwembad aan de Nieuwe Maas. "Het leek ons lachen om een eigen kroeg te hebben", zegt Okke van Beuge, een van de initiatiefnemers.
Na de coronapandemie waren ze al een kroegje begonnen in het Witte Huis aan de Oude Haven in het centrum van Rotterdam, de Vet & Lazy Pub Up Bar. "Dat liep heel goed", zegt Van Beuge. "In de zomer hadden we daar vier mensen lopen!"

Bierproductie moet omhoog

Bierbrouwer Vet & Lazy is met een gestage productie van 100 hectoliter per maand de start-upfase voorbij. De Rotterdamse bierbrouwers willen opschalen. "We willen de productie uitbreiden en een nieuwe lijn circulaire speciaalbieren lanceren", zegt Beuge. "Daar is geld voor nodig."
Daarom zetten Van Beuge en zijn compagnons Ruben Krommenhoek, Leon van der Burg en een vierde vriend Niels Vermeijden die er in de tussentijd bijgekomen is, twee weken geleden een crowdfunding op om het streefbedrag van 400 duizend euro bij elkaar te sprokkelen.
Er zitten ook mensen bij die we niet kennen en die in één keer 10 duizend euro hebben overgemaakt.
Okke van Beuge, bierbrouwer
De helft is al binnen. "Veel mensen die we kennen hebben geïnvesteerd. Maar er zitten ook mensen bij die we helemaal niet kennen en in één keer 10 duizend euro hebben overgemaakt. Daar stonden wij ook wel van te kijken. Kennelijk vinden mensen het een leuk product."
Het opslaan van graan bij een gespecialiseerd bedrijf en het produceren van een grotere hoeveelheid speciaalbieren moet daarvan betaald worden. De verbouwing van de kelder van Tropicana aan de achterzijde van het pand aan de kade langs de Nieuwe Maas kost ook veel geld. "Maar die kosten hebben we wel afgedekt", zegt Van Beuge.

Open in juni

Komende weken moeten de ondernemers een lekkage vanuit een plantenbank in de voormalige wildwaterbaan naar de toekomstige kroeg oplossen. De vloer en leidingen worden nu gelegd. Als de gevel erin zit, begint het meest dankbare werk van de verbouwingsklus: dan kunnen de muren worden gestuukt en gelatext en wordt de bar erin gezet.
De bedoeling is dat de nieuwe zaak ergens in juni de deuren kan openen. De kroeg wordt 129 vierkante meter groot, en zit aan de achterkant van het pand waarvoor vroeger de prostituees aan het pezen waren en drugsdealers rondhingen, zegt Van Beuge. Die zijn er inmiddels niet meer. "De muur is daar open gezaagd, waardoor je over de rivier uitkijkt en alle bruggen over de Nieuwe Maas kunt zien."
Op de kade voor de kroeg komt een terras van zo'n 300 vierkante meter met bankjes, stoelen en tafeltjes, zegt Van Beuge. "Wie daar gaat zitten, krijgt straks een biertje aan de Maas. Bitterballetje erbij en lekker van de bootjes en het uitzicht genieten. We gaan het allemaal niet te moeilijk maken."

Bier van regenwater en graan uit Rhoon

Vet & Lazy is een duurzaam en circulair bedrijf, benadrukt Van Beuge. Het water komt van de regen, het graan van drie boeren uit Rhoon, nog geen 25 kilometer van de kroeg én de brouwerij. Een deel van het overblijfsel van het brouwproces, de zogeheten bierbostel (zaadschilletjes, vet en koolhydraten), gaat naar een zeepmaker. Die verwerkt het in zeep, die een beetje schuurt als je je ermee insmeert. Een ander restproduct gaat naar een fabrikant van biologisch plastic dat binnen twee weken na gebruik op natuurlijke wijze afgebroken wordt. "Zonder het te verhitten of onder hoge druk te brengen", zegt Van Beuge.
De bieren worden inmiddels verkocht in Nederland en België, in horeca en supermarkten zoals de Albert Heijn en Jumbo in Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Brabant. "Dat smaakt naar meer", besluit Van Beuge.