nieuws

Aron spreekt uit ervaring: 'Draag een vuurwerkbril'

De 31-jarige Aron van der Linden uit Rotterdam-Lombardijen wil iedereen op het hart drukken om een vuurwerkbril te dragen. Op de ochtend van Oudejaarsdag in 1999 verloor de destijds 13-jarige Aron een oog door een babyvuurpijl.
De Rotterdammer had altijd een vuurwerkbril gedragen, maar mocht voor deze keer van zijn moeder zonder oogbescherming naar buiten, omdat hij altijd door iedereen werd uitgelachen.
Wat de gebeurtenis erger maakt, is dat Van der Linden in die tijd een lui oog had. De pijl vernielde juist zijn goede oog en de babypijl zorgde ervoor dat hij zo goed als blind was.

Waarschuwing


Van der Linden snapt wel dat niet iedereen een vuurwerkbril wil dragen. Hij zag het afgelopen week nog toen hij in een klaslokaal vroeg wie er allemaal een vuurwerkbril zou dragen.
"Er gingen handjes half omhoog, terwijl de kinderen elkaar in de gaten hielden, dit is wat ik bedoel: een vuurwerkbril is misschien niet superstoer of sexy, maar probeer voor één dag nou eens lak te hebben aan wat anderen van je vinden!"
Ook tijdens een avond uit blijkt reclame maken voor de vuurwerkbril een onbegonnen zaak. "Een paar jaar geleden gingen we met zijn tienen naar de disco. Mijn broer en ik hadden voor iedereen brilletjes meegenomen, maar alleen mijn broer en ik hadden hem op."

Dagelijkse confrontatie


Van der Linden is inmiddels zes operaties verder, waaronder drie cosmetische. In 2018 staat er nog een ingreep gepland, omdat je de verwondingen nog steeds kunt zien. Hij is daardoor lang onzeker geweest, omdat hij dan bijvoorbeeld dacht: 'Kijkt dat meisje naar me omdat ze me leuk vindt, of omdat ze iets ziet aan mijn oog?'
Het luie oog is inmiddels beter zijn best gaan doen, waardoor Van der Linden weer redelijk ziet, kan lezen en autorijden. Hij heeft ook werk, maar het is niet zijn droombaan van vroeger.
"Ik zit nu vooral analyses te maken. Ik vind dat best leuk, al had ik dit soort werk liever over tien jaar gedaan. Ik zou graag een paar jaar wat meer operationeel werk doen."
Hij probeert een positieve draai te geven aan zijn situatie. Zo wil hij in zijn vrije tijd dj en producer worden onder de naam One Eyed Jack.
"Ik dacht nog even aan Cyclope, zo'n mythische reus met één oog, maar mijn broer en ik vonden One Eyed Jack toch beter."

Kwaad


Als Van der Linden terugdenkt aan het voorval van achttien jaar geleden, dan kan hij nog steeds kwaad worden. Inmiddels durft de 31-jarige weer de straat op tijdens Oud & Nieuw, uiteraard met vuurwerkbril.
"Ik weet nog goed dat een vader mij uit stond te lachen, omdat ik een vuurwerkbril droeg, terwijl zijn zoontje ernaast stond. Ik zal niet zeggen wat ik toen gezegd heb. Maar mensen als hij maken dat anderen zo'n bril niet dragen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl