FEYENOORD

Feyenoord zet dankzij historische zege bij Ajax reuzenstap richting de titel

Feyenoord is door het dolle heen na de late goal van Lutsharel Geertruida tegen Ajax
Feyenoord is door het dolle heen na de late goal van Lutsharel Geertruida tegen Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Een kopbal van Lutsharel Geertruida heeft Feyenoord vanmiddag aan een historische zege in De Klassieker geholpen. De ploeg van Arne Slot keek in de rust nog tegen een achterstand aan, maar knokte zich (zoals zo ontzettend vaak dit seizoen) terug in de wedstrijd en sloeg in de slotfase toe uit een hoekschop: 2-3. Feyenoord won zo voor het eerst sinds 2005 in Amsterdam en heeft nu een voorsprong van zes punten op Ajax.
Drie belangrijke momenten in Ajax-Feyenoord
Drie belangrijke momenten in Ajax-Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord wist van tevoren dat een gelijkspel misschien ook wel een goed resultaat zou zijn, omdat de voorsprong van drie punten op Ajax daarmee behouden zou blijven. De titel was in dat geval ook allesbehalve al binnen, maar de ploeg van Arne Slot zette er dan wel een grote stap naartoe. En prettig was dat Feyenoord - hoewel het in augustus 2005 voor het laatst in Amsterdam won - met veel vertrouwen naar de Johan Cruijff Arena afreisde.
Sowieso vanwege dit seizoen uiteraard, dat voor Feyenoord mooier en mooier lijkt te worden. De ploeg van Arne Slot doet nog op drie fronten mee. Maar ook vanwege de manier waarop donderdag over Shakthar Donetsk heen werd gewalst (7-1). Tegen een ploeg die eerder dit seizoen nog Real Madrid thuis op 1-1 hield in de Champions League was Feyenoord simpelweg veel te sterk. Een prestatie van formaat.

Hartman terug

Maar een wedstrijd in Amsterdam is voor Feyenoord, dat een dag eerder nog door vele supporters was uitgezwaaid op Varkenoord, altijd zwaar. Gelukkig voor de Rotterdammers kon het in De Klassieker weer beschikken over Quilindschy Hartman, die tegen Shakthar nog ontbrak wegens griep. Verder koos Slot voor dezelfde spelers als in het Europa League-duel met de Oekraïners.
En die spelers begonnen furieus aan de wedstrijd. Feyenoord kwam er aan de linkerkant gevaarlijk uit via Oussama Idrissi en de dus herstelde Hartman, die er aan de linkerkant overheen denderde. De 21-jarige back gaf de bal perfect voor op Santiago Gimenez. En ja, die Mexicaanse spits ontpopt zich meer en meer tot sluipschutter en rondde perfect af.
Zo klonk de 0-1 van Santiago Gimenez op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 0-1 van Santiago Gimenez bij Ajax-Feyenoord op Radio Rijnmond
Feyenoord had zo een absolute droomstart te pakken. Het leek hoe dan ook een voorbode voor een historische middag voor de Rotterdammers. Feyenoord kwam na de vroege openingsgoal echter wel behoorlijk onder druk te staan. Dat leidde in de zeventiende minuut tot de Amsterdamse gelijkmaker. Edson Alvarez kopte de bal uit een hoekschop achter Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther.
Het was zaak voor Feyenoord om zich snel weer te herpakken, maar dat lukte niet direct. Ajax was na 21 minuten spelen dicht bij de 2-1, maar Hartman blokte een schot van Steven Bergwijn die anders vermoedelijk het doel in was gevlogen. Het was een van de laatste acties van Hartman, die al vroeg een gele kaart kreeg en na een overtreding dicht bij een tweede gele kaart was. Slot nam geen enkel risico en bracht Marcos López.

Feyenoord op achterstand

Feyenoord kwam daarna weer beter in de wedstrijd en had een grote kans kunnen krijgen, maar Sebastian Szymanski ging voor eigen succes en schoot over. Maar Feyenoord bleef het ook lastig houden en zag Ajax er soms gevaarlijk uit komen. Dat gebeurde ook in de 37ste minuut via Steven Bergwijn, die de bal goed voor gaf en Dusan Tadic de 2-1 achter Wellenreuther zag schieten.
Een harde klap voor Feyenoord, dat via Mats Wieffer en David Hancko nog wel twee aardige kansen kreeg, maar twee keer ging de bal over. Bij rust stond Feyenoord daardoor op achterstand, maar één ding is zeker bij dit Feyenoord: de ploeg knokt zich altijd weer terug in de wedstrijd. En dat bleek in Amsterdam ook vlak na rust.

Veerkracht

Feyenoord kwam geweldig uit de kleedkamer en kwam, na een eerder gekeerd schot van Marcos López, op 2-2. Alireza Jahanbakhsh zette de bal perfect voor en Szymanski gleed de 2-2 binnen. Eens te meer toonde Feyenoord zo over een enorme hoeveelheid veerkracht te beschikken. De ploeg van Slot nam met een gelijkmaker geen genoegen. Feyenoord was beter dan Ajax en de 2-3 hing in de lucht.
Zo klonk de 2-2 van Sebastian Szymanski op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 2-2 van Sebastian Szymanski bij Ajax-Feyenoord op Radio Rijnmond
Die leek er niet meer te komen. Slot voerde een driedubbele wissel door. Javairô Dilrosun, Igor Paixão en Danilo kwamen in de ploeg voor Idrissi, Szymanski en Jahanbakhsh. Ajax zette aan en kreeg een enorme kans. Mohammed Kudus kreeg op een aantal meter van het doel een vrije schietkans, maar Wellenreuther voorkwam met een fenomenale redding de derde Amsterdamse goal.
Bekijk hier het interview met Mats Wieffer. Tekst gaat verder onder de video.
Mats Wieffer na Ajax-Feyenoord (2-3): 'Zingen en springen in de kleedkamer'
Maar nee, die goal viel niet meer. Wél aan de andere kant. Uit een hoekschop kopte nota bene Lutsharel Geertruida, die zijn contract tot 2025 verlengde, naar een historische overwinning. Het was nog wel even billenknijpen voor Feyenoord, maar Ajax werd eigenlijk amper meer gevaarlijk. De ploeg van Slot hield relatief gemakkelijk stand.
Zo klonk de 2-3 van Lutsharel Geertruida op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder de video.
Zo klonk de 2-3 van Lutsharel Geertruida bij Ajax-Feyenoord op Radio Rijnmond
Feyenoord won zo voor het eerst sinds 2005 in Amsterdam van Ajax. De ploeg van Slot heeft nu een voorsprong van zes punten op Ajax en zette een enorme stap richting de titel. Eerst wacht nu een interlandperiode, waarna Feyenoord de competitie op 2 april hervat met de Rotterdamse derby op bezoek bij Sparta.
Bekijk hier de NOS Sport-samenvatting van Ajax-Feyenoord.

Ajax-Feyenoord 2-3 (2-1)

5’ Santiago Gimenez 0-1
17’ Edson Alvarez 1-1
37' Dusan Tadic 2-1
52' Sebastian Szymanski 2-2
86' Lutsharel Geertruida 2-3
Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Geertruida, Trauner (64' Pedersen), Hancko, Hartman (25' López); Wieffer, Kökçü, Szymanski; Jahanbakhsh (76' Paixão), Gimenez (76' Danilo), Idrissi (76' Dilrosun).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl