SCHIETPARTIJ

In alle vroegte worden buren opgeschrikt door schietpartij in Capelse woning, hun 46-jarige buurman raakt gewond

Bij de woning wordt onderzoek gedaan
Bij de woning wordt onderzoek gedaan © MediaTV
Bewoners van een rustige woonwijk in Capelle aan den IJssel worden zondagochtend in alle vroegte opgeschrikt door een straat vol politiewagens. De buren sturen elkaar appjes en staan voor de ramen om te kunnen zien wat zich afspeelt op het Maria Danneels erf. Hun 46-jarige buurman blijkt te zijn neergeschoten. Vier kinderen waren op dat moment thuis. Een 43-jarige vrouw is aangehouden.
Rond kwart voor vijf 's ochtends belt de man het alarmnummer. Hij zegt dat hij gewond geraakt is bij een schietpartij in zijn huis. De hulpdiensten snellen naar zijn huis in Capelle toe.
"Ik hoorde een hoop herrie in de straat", vertelt een buurvrouw. "Toen hoorde ik de politie 'doe open, doe open' roepen. Ik ben uit bed gekomen en heb al die tijd voor het raam gestaan." Ze ziet drie politiewagens en een hoop agenten. De man wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. "Ik zag dat mijn buurvrouw werd weggeleid en een politieauto in ging. Een halfuurtje daarna volgden ook de kinderen."
Politie bij de woning in Capelle aan den IJssel
Politie bij de woning in Capelle aan den IJssel © MediaTV

Behulpzame mensen

Volgens de buurvrouw bestaat het gezin uit twee ouders en drie kinderen: één zoon en twee dochters. "De oudste is een jaar of 16. De zoon was volgens mij niet thuis. De twee meiden zijn meegenomen, net als twee andere kinderen die niet bij het gezin horen."
Een enkeling in de straat spreekt hardop het vermoeden uit dat de man des huizes zich bezighoudt met louche zaken. Maar de meeste bewoners hebben een ander beeld van het koppel. "Ze helpen weleens met de boodschappen uit de auto naar de gang tillen. Zo zijn de kinderen ook, heel beleefd." Een andere buurvrouw: "Ze hebben weleens bloemen bezorgd toen iemand ziek was. Het zijn lieve mensen, allebei schatten."
Dat bevestigt ook een buurtbewoner van iets verderop. "Ze zwaaien altijd en zeggen gedag. Ik kwam ze weleens tegen als ze hun hondje aan het uitlaten waren. Als ze een feestje gaven, kwamen de meiden dat altijd even netjes zeggen."
Haar man herkent zich in haar verhaal. "Wij zitten weleens voor het schuurtje wat te drinken. Dan kwam de buurman een biertje brengen."

Rustige wijk

De schietpartij komt voor de meesten dan ook als een donderslag bij heldere hemel. "Het gebeurt dus ook hier, in onze rustige wijk. Zoiets verwacht je niet."
Ook de andere buren reageren geschokt. "Dit komt echt uit het niets. We weten niet wat we meemaken", vat een buurvrouw de gevoelens in de buurt samen. "Dit is verbijsterend." Een ander: "Ik schrok ervan toen ik hoorde dat er was geschoten. Ik lag de hele nacht wakker, maar ik heb niets gehoord."

Gesprek van de dag

Voor de kinderen is zorg en opvang geregeld. De Forensische Opsporing doet zondag onderzoek in en rond de woning. Ook wordt er buurtonderzoek gedaan.
De gebeurtenissen houden de buurt nog wel even bezig. "Het is het gesprek van de dag. Het is enorm triest voor de kinderen."