EXCELSIOR

Excelsior speelt SC Cambuur volledig van de mat en staat boven de degradatiestreep

De spelers van Excelsior vieren de voorsprong in de degradatiekraker tegen SC Cambuur
De spelers van Excelsior vieren de voorsprong in de degradatiekraker tegen SC Cambuur © VK Sportphoto/Ruben Zegers
Tegelijkertijd met De Klassieker nam Excelsior het op tegen SC Cambuur in de strijd om degradatie. Na een geweldige eerste helft stond het al 4-0 in het voordeel van de Rotterdammers. In de tweede helft deed Excelsior het rustiger aan en mocht SC Cambuur nog een eretreffer maken. Excelsior staat na deze broodnodige 4-1 overwinning boven de degradatiestreep.
De spelers van de nummer 16 (Excelsior) en 18 (SC Cambuur) van de Eredivisie kwamen het veld op onder de luide knallen van vuurwerk. Voetballend liet Excelsior ook direct vuurwerk zien. Na vijf minuten voetballen kon Excelsior-doelman Stijn van Gassel redden op de inzet van Cambuur-aanvaller Bjorn Johnsen. Nog geen minuut later blunderde Cambuur-keeper Robbin Ruiter door de bal in de voeten te spelen van de Griek Lazaros Lamprou, waarna Kenzo Goudmijn kon profiteren en de bal links in de hoek kon schieten: 1-0.
Na de droomstart van Excelsior bleven ze maar doorgaan met doelpunten maken. In de elfde minuut gaf Siebe Horemans de bal hard voor waarna Cambuur-keeper zijn tweede blunder van de middag maakte en rommelig de bal door zijn benen het doel in zag rollen. Horemans was bij de derde goal van Excelsior ook betrokken, maar deze keer als doelpuntenmaker. Na een vrije trap kreeg hij de bal ineens in zijn voeten en kon hij één-op-één met doelman Ruiter rustig een hoek uitkiezen. Na twintig minuten voetballen stond er een aangename 3-0 voorsprong op het scorebord voor Excelsior.
Cambuur-trainer Sjors Ultee moest na het dramatische begin van zijn ploeg iets veranderen en haalde Leon Bergsma en Mimoun Mahi na 24 minuten van het veld voor Calvin Mac-Intosh en Mees Hoedemakers. Veel beter werd het door de wissels niet voor SC Cambuur, want tien minuten later zette Lazaros Lamprou zijn naam op het scorebord, door de bal vanaf de linkerkant diagonaal hard in de rechterhoek te schieten.
Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi in actie tegen SC Cambuur
Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi in actie tegen SC Cambuur © VK Sportphoto/Ruben Zegers

Doelpuntenregen in kelderkraker

In de rust maakte trainer Sjors Ultee duidelijk dat er iets moest veranderen voor zijn team en de trainer wisselde direct al zijn overgebleven wissels. Floris Smand, Remco Balk en Mitchell Paulissen bleven achter in de kleedkamer, terwijl Robert Uldriks, Robin Maulun en Jamie Jacobs de Friezen moesten redden van een nog grotere nederlaag op Woudestein.
De net in het veld gekomen Robin Maulun kon na zestig minuten direct een assist achter zijn naam schrijven. Alex Bangura deed na een uur voetballen nog iets terug voor Cambuur tegen Excelsior. In de 75ste minuut kreeg Excelsior de kans om de 5-1 op het scorebord te zetten vanaf elf meter. Nikolas Agrafiotis ging achter de bal staan, maar schoot de bal hoog over het doel.
Na de strafschop leek het vuurwerk op te zijn op Woudestein en eindigde het duel in 4-1. Door deze belangrijke overwinning in de kelder van de Eredivisie klimt Excelsior naar de vijftiende én veilige plaats op de ranglijst.
Marinus Dijkhuizen over de grote overwinning op Cambuur: 'Alles vliegt er vandaag in'

Excelsior - SC Cambuur 4-1 (4-0)

6' Kenzo Goudmijn 1-0
10' Leon Bergsma (e.d.) 2-0
20' Siebe Horemans 3-0
33' Lazaros Lamprou 4-0
50' Alex Bangura 4-1
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Nieuwpoort (61' Seymor), Zagre; Koopmeiners ('61 Markelo), Goudmijn, Baas; Azarkan (69' Naujoks), Agrafiotis (77' Kharchouch), Lamprou (69' Driouech).
Kijk hieronder naar de NOS Sport-samenvatting van Excelsior - SC Cambuur: