FEYENOORD

Analyse: Waarom Feyenoord eindelijk weer wint in de Johan Cruijff Arena

Sebastian Szymanski rent weg na zijn gelijkmaker bij Ajax-Feyenoord
Sebastian Szymanski rent weg na zijn gelijkmaker bij Ajax-Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
In een Klassieker vol strijd heeft Feyenoord de volle buit gepakt in Amsterdam. Ondanks de achterstand bij rust bleef de ploeg van Arne Slot geduldig en wist het in de tweede helft de wedstrijd over de streep te trekken. Een tactische analyse van een wedstrijd waarin Feyenoord zowel tactisch als fysiek veel sterker bleek dan Ajax.
Na de indrukwekkende midweekse zege op Shakhtar Donetsk was het de vraag hoe fit Feyenoord aan de aftrap verscheen en vooral hoelang de Rotterdammers het vol zouden houden. De enige wijziging in de opstelling was de terugkeer van linksback Quilindschy Hartman. En juist op hem staan in het eerste kwart van de wedstrijd de schijnwerpers.

Intense start Feyenoord

In de eerste minuten vliegt Feyenoord uit de startblokken en dat levert razendsnel een doelpunt op. In de vijfde minuut van de wedstrijd ontvangt Ajacied Steven Bergwijn de bal nadat hij naar het midden van het veld is gekomen. Lutsharel Geertruida weet wat hem te doen staat en dekt door op de vleugelaanvaller. Daardoor wordt Bergwijn gedwongen tot balverlies en weet Orkun Kökçü de bal af te pakken.
Die draait vervolgens handig om zijn tegenstander heen en opent op linksbuiten Oussama Idrissi. Dan gaat het snel voor Feyenoord: met een perfecte hakbal versnelt Idrissi de aanval en hij weet de opgekomen Hartman te bereiken. Die twijfelt niet en stelt met een afgemeten voorzet Santiago Gimenez in staat om de 0-1 achter Ajax-keeper Gerónimo Rulli te schieten.
Tekst gaat verder onder de foto.
Idrissi versnelt met zijn hakbal de aanval
Idrissi versnelt met zijn hakbal de aanval © ESPN
Ook na de 0-1 is het tempo moordend. Dat uit zich ook in het aantal overtredingen en kaarten dat scheidsrechter Danny Makkelie uitdeelt. Als Hartman al vroeg een gele kaart krijgt en Ajax uit een corner op 1-1 is gekomen, begaat Hartman een tweede overtreding. Makkelie besluit Hartman een laatste waarschuwing te geven, waarna Feyenoord-trainer zich gedwongen ziet de linksback al halverwege de eerste helft te vervangen voor Marcos López.

Zwakke schakel Bassey

Pas na een halfuur lijkt de wedstrijd iets te kalmeren en komen de plannen van beide ploegen open te liggen. Ajax blijkt lering te hebben getrokken uit de heenwedstrijd en maakt het in de opbouw moeilijker voor Feyenoord door het veld zo groot mogelijk te maken in de opbouw van achteruit. Eerst lukt het Ajacied Edson Álvarez zich nog een paar keer vrij te spelen tussen de drukzettende Gimenez en Sebastian Szymanski in, maar naar mate de wedstrijd vordert weet Feyenoord steeds meer grip te krijgen op de Amsterdamse opbouw.
Doordat Szymanski zich bij Álvarez posteert, wordt de Mexicaan onschadelijk gemaakt in de opbouw. Gimenez kiest positie bij de goed voetballende Jurrien Timber, waardoor doelman Rulli steeds genoodzaakt is om de bal naar Calvin Bassey te spelen. Zodra de bal onderweg is naar de Nigeriaan, trekt Szymanski een volle sprint om de centrale verdediger onder druk te zetten, waardoor deze in paniek raakt en de bal keer op keer inlevert.
Juist in deze fase, waarin Feyenoord steeds hoger Ajax onder druk zet, komt Ajax op voorsprong. Nadat in de 37ste minuut alle Feyenoorders vooruit zijn georiënteerd, speelt Steven Berghuis de bal in een keer lang op Steven Bergwijn, in de rug van de Rotterdamse verdedigers. De vleugelaanvaller geeft voor op Dusan Tadic, die sneller in het strafschopgebied arriveert dan Gernot Trauner en zodoende de 2-1 kan binnenschieten.

Vroege voorzet als wapen

Feyenoord is onverstoorbaar en komt na rust goed de kleedkamer uit. Met name in het eerste deel van de tweede helft zijn de Rotterdammers oppermachtig in de Johan Cruijff Arena, met veel balbezit op de helft van Ajax. Waar het in de eerste helft niet veel aan de doorgaans zo sterke opbouw van achteruit toekomt, is Feyenoord in de tweede helft veel geduldiger in balbezit. Daarbij valt op dat Lutsharel Geertruida zich een aantal keer als extra middenvelder opstelt. Daardoor wordt Ajax gedwongen keuzes te maken in de mandekking, waar de Amsterdammers maar geen grip op krijgen.
Na een sterke fase met langdurig balbezit voor Feyenoord, maakt Szymanski de verdiende 2-2. Het is David Hancko die het spel verlegt met een pass op Alireza Jahanbakhsh, die met zijn aanname Álvarez voorbij speelt. Dan doet Feyenoord beroep op een krachtig aanvalswapen: de vroege voorzet. Omdat de Feyenoord-backs graag met de bal aan de voet de achterlijn halen om vervolgens terug te leggen op een inlopende aanvaller, kan het geven van een vroege voorzet de tegenstander verrassen. Szymanski positioneert zich goed in de ruimte die Álvarez net heeft achtergelaten en duikt op in de rug van Bassey, die twijfelt om uit te stappen. Na een bekeken voorzet van Jahanbakhsh schiet Szymanski hard raak: 2-2.
Tekst gaat verder onder de foto.
Szymanski wijst waar hij de bal wil hebben
Szymanski wijst waar hij de bal wil hebben © ESPN
Ondanks het Europa League-duel in de benen, oogt Feyenoord in de tweede helft veel fitter dan haar opponent. Bovendien wisselt Arne Slot met name de aanvallers om druk te kunnen blijven uitoefenen op de opbouw van Ajax. Gimenez gunt samen met de ingevallen Danilo, Javairô Dilrosun en Igor Paixão de Ajax-verdedigers geen moment rust en zodoende hoeft Feyenoord ook in de slotfase niet achteruit te lopen. De enige echt grote kans van de Amsterdammers wordt met een schitterende reflex gepakt door Timon Wellenreuther, een cruciale redding.

Bekroning op feestelijke week

Vijf minuten voor tijd verovert Danilo de bal op de eigen helft en komt Feyenoord via Mats Wieffer en Igor Paixão er razendsnel uit. Na een schietkans voor Gimenez krijgt Feyenoord een corner. Ook dit is iets waar Slot op heeft gehamerd, aangezien de Feyenoord-trainer al vele malen heeft aangegeven dat standaardsituaties belangrijk zijn in grote wedstrijden. Na een strakke voorzet van Kökcü, verlengd door Hancko, kopt Lutsharel Geertruida de 2-3 snoeihard tegen de touwen. Een bekroning op een feestelijke week voor de verdediger, nadat hij eerder bekendmaakte zijn contract te verlengen.
Het hoge tempo in de beginfase van de wedstrijd, leek Ajax in de kaart te spelen. Maar het is Feyenoord dat de fitste zou blijken. Dankzij het geduld in het balbezit in de tweede helft en de verse krachten die Slot inbracht, weet Feyenoord eindelijk weer eens de drie punten mee te nemen uit Amsterdam. Met een topfitte selectie, een tactisch ijzersterke trainer en een voorsprong van zes punten op Ajax, slaat Feyenoord een grote slag in de strijd om het kampioenschap.